Felhívás!

Cîmpeanu: robbanásszerűen terjed az iskolákban a bullying jelensége

Cîmpeanu: robbanásszerűen terjed az iskolákban a bullying jelensége Románia

A tanügyminiszter szerint a járvány “ijesztően nagy mértékben” érintette az iskolákat, “az oktatási veszteségek nagyon nagyok”, pótlásuk kitartást és elkötelezettséget igénylő, nehéz feladat lesz.

A Prima Tv-nek nyilatkozva Sorin Cîmpeanu vasárnap rendkívül aggasztónak nevezte a bullying (iskolai zaklatás) jelenségének robbanásszerű terjedését a tanintézetekben. Közlése szerint megszorozódott az utóbbi időszakban az öngyilkossági kísérletek száma a tizenévesek körében, sok gyerek pedig szemészeti problémákkal küszködik.

A miniszter elmondta, a járvány alatt elmélyültek az egyenlőtlenségek a hazai oktatási rendszerben, és nőtt az iskolaelhagyások száma is. Adatai szerint az iskolai lemorzsolódás 2015 és 2019 között 18-19 százalékról 15,3 százalékra csökkent. A járvány első évében, 2020-ban azonban 15,3 százalékra emelkedett, vidéken pedig elérte a 26 százalékot is. ‘Ezek a 2020-as adatok. Tavalyi adataink még nincsenek, de attól tartok, hogy ezek még aggasztóbbak’ – jelentette ki Cîmpeanu.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy vannak olyan másodéves hallgatók, akik még nem jártak egyetemi előadóteremben és nem vettek részt szakmai gyakorlaton.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a minisztérium 2500 tanintézetnek készül egyenként legtöbb 200 ezer eurós támogatás nyújtani az iskolaelhagyás csökkentésére. 

“Soha nem támogattam a kötelező oltás bevezetését”

Az oktatási miniszter ugyanakkor kijelentette, nem híve a kötelező oltásnak, de mindig is szorgalmazta a beadását.

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett arra, hogy tárcavezetőként támogatta a pedagógusok beoltását, illetve azt a múlt év novemberben bevezetett intézkedést, hogy a tanszemélyzet átoltottságától tegyék függővé az iskolák nyitva tartását.

Elmondta, erről a kritériumról végül azért mondott le a minisztérium, mert a koronavírus omikron-variánsának terjedését a vakcinák már nem tudják megállítani. ‘Menet közben alkalmazkodtunk a helyzethez. Ez nyilván ártott a tanügyben rendkívül fontos tervezhetőségnek’ – jelentette ki.

Cîmpeanu tájékoztatása szerint jelenleg 2838 iskola személyzetének átoltottsága száz százalékos, 14 ezer tanintézetben pedig 60 százalékos ez az arány. Országos szinten a tanügyi alkalmazottak közel 80 százaléka van beoltva.

Ezek az adatok a miniszter szerint azt mutatják, hogy a tanügyben az átoltottsági ráta az országos átlag kétszerese. Ezért úgy véli, hogy helyes döntés volt, amikor az átoltottsághoz kötötték az iskolák nyivta tartását.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. január 17., 11:51
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Nem támogatja és mégis helyes döntés volt ez szerint besorolni az iskolákat online-ba. Elég furcsa egy ember. Már azt is mondhatta volna, én elene vagyok az oltásnak de adássa aki akarja. Érzi nagyon hogy a többség mellé kell állni, mert lassan kiborul a bili.