Felhívás!

Cîmpeanu: közel 35 ezer tizenkét és tizenöt év közötti tanuló kapta meg a koronavírus elleni oltást

Cîmpeanu: közel 35 ezer tizenkét és tizenöt év közötti tanuló kapta meg a koronavírus elleni oltást Románia

Ez idáig 34.709 tizenkét és tizenöt év közötti, illetve 153.000 tizenhat és tizenkilenc év közötti tanuló kapta meg a koronavírus elleni oltást, számolt be hétfőn Sorin Cîmpeanu.

Az oktatási miniszter szerint a 12 és 15 év közötti tanulók mintegy 5%-a kapott eddig oltást, az előző felméréshez képest (amely 5000 beoltott 12-15 évest tartott nyilván) jelentős mértékben nőtt a számuk.

Arról is beszámolt, hogy a Tanulók Országos Tanácsa azon a véleményen volt, hogy ha a tanórákon való fizikai részvételt az oltottságtól teszik függővé a diákok körében, az még jobban elmélyítené a különbségeket és ‘szakadékokat’ az oktatásban. Kifejtette, ő egyetért ezzel az érveléssel, és bízik benne, hogy nem fogunk egyhamar eljutni a 6 ezrelékes fertőzöttségi rátához, vagy ha mégis, csak nagyon kevés ideig fog tartani ez az állapot.

Véleménye szerint ösztönözhette volna az oltást, ha ezt a differenciáló kritériumot bevezetik. Beismerte ugyanakkor, hogy ez a hibrid oktatási rendszerhez vezetett volna, amely nagyon gyenge eredményekkel jár, mivel a tanárnak egyszerre kell koncentrálnia az osztályteremben tartózkodó, illetve az online csatlakozó diákokra.

Cîmpeanu elismételte, hogy szeptember 13-án minden óvodás és diák számára jelenléti oktatással kezdődik az új tanév, és a tanévnyitó ünnepségek is engedélyezettek azzal a megszorítással, hogy nem tarthatnak egy-másfél óránál hosszabb ideig, és minden jelenlevőnek védőmaszkot kell viselnie.

Az iskolákban meg kell hozni és be kell tartani az egészségügyi óvintézkedéseket, szögezte le a miniszter, és hozzátette, ‘elegendő mennyiségű” védőmaszk van raktáron, amit az iskolák rendelkezésére fognak bocsátani.

“Minden diákot, tanárt, az oktatási rendszerben dolgozó minden alkalmazottat tesztelni fognak, amennyiben a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatják, vagy amennyiben megerősített esetek kontaktjai. Jelenleg ez a szabály” – emlékeztetett a miniszter.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.