Felhívás!

Cîmpeanu: hétfőtől mindenkinek engedélyezett a jelenléti oktatás a 3 ezrelék alatti településeken

Cîmpeanu: hétfőtől mindenkinek engedélyezett a jelenléti oktatás a 3 ezrelék alatti településeken Románia

Hétfőtől engedélyezett a jelenléti oktatás a 3 ezrelék alatti fertőzöttségi rátájú települések valamennyi iskolájában és óvodájában, a tanintézetek személyzetének átoltottságától függetlenül – jelentette be csütörtök este az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu szerint az országos vészhelyzeti bizottság már dolgozik azon a határozaton, amellyel felhatalmazzák az oktatási és az egészségügyi minisztériumot a tanintézetek működését szabályozó közös rendelet ez irányú módosítására.

A tárcavezető közlése szerint továbbra is a pénteki fertőzöttségi mutatók alapján születik döntés arról, hogy a következő héten milyen formában kezdődik az oktatás a tanintézetekben. Hozzátette: csütörtökön az ország 1724 településén volt 3 alatti az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve.

A miniszter méltányolta, hogy nőtt az átoltottság a tanügyi alkalmazottak körében, sokan beoltatták magukat a jelenléti oktatás biztosítása érdekében.

A tanulók közül eddig 407 ezren kapták meg az oltást, ami a 12 éven felüli iskolások 33 százalékát jelenti. A 12 és 15 év közötti korosztályból 117 ezer tanulót immunizáltak, a 16 éven felüliek közül 290 ezren vannak beoltva koronavírus ellen – tájékoztatott Sorin Cîmpeanu.

A tanintézetek eldönthetik, hogy az oktatási intézményben végzik el a nyáltesztes szűrést vagy a szülőkre bízzák

Sorin Cîmpeanu bejelentette, a tanintézetek maguk dönthetnek arról, hogy az iskolában végzik el vagy a szülőkre bízzák a nyáltesztes szűrést.

Az oktatási tárca vezetője elmondta, kiegészítik az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendeletét a nyáltesztes szűréssel kapcsolatos új előírásokkal. Ezek szerint szerint a nyál alapú gyorsteszteket az oktatási intézményekben és otthon is el lehet végezni, erről az egyes tanintézetek külön-külön dönthetnek. Ha az iskolában zajlik a tesztelés, a szülőnek ki kell töltenie egy hozzájárulási nyilatkozatot. Ha otthon tesztelik a gyereket, a szülőnek írásban vagy e-mailben kell tájékoztatnia az eredményről a tanítót, az osztályfőnököt vagy az iskola által erre kijelölt személyt.

Mivel hetente két alkalommal kell elvégezni a szűrést, minden gyermek kézhez kap előző hét péntekén két darab antigén gyorstesztet. Ha a szűrés az iskola döntése alapján a tanintézetben zajlik, de a szülő nem adja hozzájárulását a gyermek teszteléséhez, elvégezhetik a tesztet otthon – magyarázta a miniszter.

Ha a gyorsteszt pozitív eredményt mutat, a PCR-tesztnek azonban negatív lesz az eredménye, a gyerek visszatérhet az iskolába. Ha azonban a PCR-tesztet nem végzik el vagy elvégzik, és megerősíti a pozitív eredményt, a tanulónak 14 napra otthon kell maradnia – ismertette az eljárást Cîmpeanu.

A tárcavezető ugyanakkor felkérte a szülőket, hogy legyenek felelősek, és közöljék időben és pontosan az eredményeket.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt is elmondta, hogy jövő hét elején kapják meg az iskolák a nyál alapú antigén gyorsteszteket.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. november 20., 0:00
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Koszonjuk, hogy hetrol-hetre csak ugy dobalozik tanugyminiszter ur az egeszsegugyi liderekkel karoltve – dilettans, szakszerutlen, de foleg agyatlanabbnal agyatlanabb donteseket hozva egy nemzedek jovojet megpecsetelve.
  Csak egy kis ismetles:
  – ma ket hete: csak a legalabb 60%-ban atoltott szemelyzetu intezmenyekben indul a tanitas, aztan “rahelyesbitenek”: bele szamoljak ebbe a rataba a nem tanugyi kadereket is, mint ilyen titkar, takarito, portas, karbantarto, stb., DE nem veszik figyelembe azon szemlyzetet, kinek zoldigazolvanya betegseg folytan van. Miert? Ok nem “vedettek”?? Sot, ok az igazan vedettek, nem a mestersegesen szerzett vedettek!
  – ma pedig a korabbi intezkedest felulirva, atoltottsagtol fuggetlenul, a harom ezrelek alatti incidenciaju telepuleseken fizikai oktatast rendelnek el hetfotol. Meddig?? Ameddig elfogynak a tesztek? Es azok hasznakataval kapcsolatban iskolainkban milyen dontesre juttottak? A gyerekek csak ugy lazan mindent agyon nyalaznak? Onok eltudjak magyarazni egy kiskoru gyereknek, hogy pontban abba a kis izebe kopjon? Hat a szemukre!!
  – tovabb vive a gondolatot: tej-kifli-keksz-gyumolcs program: mondjak az oktatok: gyertek a suliba, vegyetek at! Hat miert? Tanulni nem kellenek a gyerekek, de akkor miert van megrendelve nekuk ez a “cucc”?
  – valaki megnezte mar, hogy az iskolak-ovodak a nagy diak-tanar hianyban hany lejt gazdalkodtak ki az elektromos energia es a futes szamlan? Mert ezt akar hogy is szamoljuk kozpenzbol kell torleszteni. Es a megsporolt osszegekbol futja egy-egy 13. fizetesre miniszter ur azoknak a tanaroknak, akik otthonrol tanitanak, vagy nem tanitanak?
  Adnak a szuloknek is karpotlast, hogy a gyerekeiket valojaban o maguk “iskolaztatjak”?
  Lesz ebben az orszagban valaha egy epeszu??
  Hat ketlem – ilyen neveltetes mellett :((