Felhívás!

Chiriţoiu: meg kell tanulnunk együtt élni a magas energiaárakkal

Chiriţoiu: meg kell tanulnunk együtt élni a magas energiaárakkal Románia

Az energiaárak továbbra is magasak maradnak, ezért az embereknek hatékonyabbá kell tenniük a fogyasztásukat, a hatóságoknak segíteniük kell a rászorulókon, a vállalatoknak pedig szolidaritási adót kell fizetniük – jelentette ki szerdán az Agerpres hírügynökségnek a Versenytanács elnöke.

Bogdan Chiriţoiu magyarázata szerint azért marad drága az energia, mert a jelenleg 50 euróba kerülő szén-dioxid-kibocsátási bizonylat ára becslések szerint a 100 eurót is elérheti. “A magas árak nem tűnnek el. Meg kell tanulnunk együtt élni a magas energiaárakkal” – jelentette ki.

A Versenytanács elnöke hangsúlyozta, hogy az áram és a földgáz drágulása nem csak romániai, hanem európai jelenség is. Részben a gazdaság világjárvány utáni talpra állásával megnövekedett kereslet magyarázza, másfelől a légszennyezés szigorúbb büntetésének európai politikája, ami a szénalapú energia árának meredek emelkedéséhez vezetett – részletezte.

Bogdan Chiriţoiu azt tanácsolja az embereknek, hogy mértékletesen fogyasszanak energiát, vegyenek kis fogyasztású háztartási gépeket, hőszigeteljék a lakásukat. Emellett a hatóságok ellensúlyozhatják az energia drágulásának negatív hatásait a rászorulók számláinak támogatásával. “Az esőt nem tudjuk megállítani, de ernyőt használhatunk” – fogalmazott.

A Versenytanács elnöke úgy véli, hogy a drágulásoknak kiszolgáltatott fogyasztók támogatását az energetikai vállalatok által fizetendő szolidaritási adóból lehetne fedezni. Emlékeztetett, hogy jelenleg csak a földgáz-kitermelők fizetnek pótlólagos adót az energiaárak liberalizálása óta.

Emlékeztetett arra is, hogy a Versenytanács az Országos Fogyasztóvédelmi Hatósággal (ANPC) és az Országos Energiaár-szabályozó Ügynökséggel (ANRE) karöltve az elmúlt időszakban szigorúan bírságolta a piaci szabályokat megszegő energiaszolgáltatókat. Szerinte az ANRE-nek még szigorúbban kellene fellépni azokkal a szolgáltatókkal szemben, amelyek önkényesen módosítanak a szerződésben rögzített áraikon.

Bogdan Chiriţoiu ugyanakkor úgy látja, hogy a földgáz ára nem lesz tartósan magas, jövő év tavaszára már mérséklődhet, ekkor kezdi el ugyanis a működését az Északi Áramlat 2-es gázvezeték, így megnövekszik az Oroszországból Európába eljutó gázmennyiség.

Közölte azt is, hogy Románia jelenleg importból fedezi az áramszükségletének tíz százalékát és a gázszükségletének húsz százalékát. Behozatal nélkül az árak még magasabbak lennének, mert több szénalapú elektromos energiát kellene előállítani – tette hozzá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 9., 9:26
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ez a majom azért van ott, hogy a tiszteségzelen versenyen nyerészkedőktől védje a társadalmat, vagy azért, hogy az űzérkedők praktikáit magyarázza?

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 11., 2:53
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ez a Chiritoiu kinek az érdekeit képviseli ?? Nyilatkozatából nyílvánvaló , hogy a magánkézben lévő villamos energia és gáz tulajdonosokét. Akik eddig is óriási extraprofitot húztak. Úgy manipulálták az árakat ahogy akarták. A lakosság pedig fizetett. A gáz és villanyáram árak a világpiacon le, romániában fel mentek. De ezt romániaban meg lehet magyarázni. A lakosságnak nem jó de azért mégis. Isten verte nyomorult banda !!