Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Carmen Mihălcescu lett a képviselőház ügyvivő elnöke

Carmen Mihălcescu lett a képviselőház ügyvivő elnöke Románia

Carmen Mihălcescut nevezte ki a képviselőház ügyvivő elnöki tisztségébe az alsóház házbizottsága. Az USR, a PNL és a Pro Románia is saját jelöltet javasol a házelnöki pozícióba.

Lia Olguţa Vasilescu alsóházi titkár kedden bejelentette, hogy a házbizottsági döntés értelmében a képviselőház-elnöki feladatokat ügyvivő jelleggel Carmen Mihălcescu látja el.

Vasilescu azt is elmondta: a testület kedden elküldte a jogi bizottságnak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) arra vonatkozó kérelmét, hogy állapítsák meg Liviu Dragnea képviselői, illetve házelnöki mandátumának megszűnését.

“A jogi bizottság határozattervezetet készít elő, amely értelmében megüresedik a képviselői, valamint a képviselőház-elnöki szék. Ezt visszaküldi a házbizottságnak, amely azonnal összeül, hogy hívja össze az alsóház plénumát” – tájékoztatott a titkár.

Arról, hogy kit javasolnak teljes jogú elnöknek, később dönt a PSD.

Az USR Stelian Iont javasolja a képviselőház-elnöki tisztségbe

Közös képviselőházelnök-jelölt állítása érdekében tárgyalásokba kezd a többi ellenzéki párttal a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), jelentette be Dan Barna pártelnök kedden.

“A képviselőház elnöke tekintetében szeretnénk elérni, hogy az ellenzéknek közös jelöltje legyen. Tárgyalásokba kezdünk a többi ellenzéki párttal. Az USR Stelian Iont javasolja. (…) Reményeink szerint azok a pártok kapják meg az alsóházelnöki tisztséget, amelyek megnyerték a választásokat” – mondta Barna az USR frakcióülése után.

A PNL Raluca Turcant javasolja az alsóházi elnöki tisztségre

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Raluca Turcan képviselőt javasolja az alsóházi elnöki tisztségre – tájékoztatták kedden az Agerpres hírügynökséget politikai források.

Az alakulat ugyanakkor Raluca Turcant bízza meg azzal, hogy a PNL nevében tárgyalásokat folytasson a témáról.

Raluca Turcan a Nemzeti Liberális Párt képviselőházi frakciójának vezetője.

A Pro Romániának is lesz saját jelöltje

A Pro Románia pártnak vélhetően saját jelöltje lesz a képviselőházi elnöki tisztségre – nyilatkozta kedden az alakulat egyik vezetője, Daniel Constantin.

Constantin azt mondta, még nem tárgyaltak a témáról a párt képviselőivel, valószínűleg szerdai gyűlésükön döntenek a kérdésben.

“Az a legvalószínűbb, hogy saját jelöltünk lesz a képviselőházi elnöki tisztségre. Ez így a normális. Nem szavazunk sem a Nemzeti Liberális Párt, sem a Szociáldemokrata Párt, sem más alakulat jelöltjére, lesz majd sajátunk” – fogalmazott, hozzátéve, többen is vannak képviselőik között, akik rendelkeznek a képviselőházi elnöki tisztség ellátásához szükséges szakértelemmel és parlamenti tapasztalattal.

A képviselőház elnöki tisztsége azt követően üresedett meg, hogy Liviu Dragnea eddigi házelnököt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték a fiktív alkalmazások perében és hétfőn bevonult a börtönbe.

A PMP szerint legitim, hogy az ellenzék vegye át a képviselőház vezetését

Legitimnek tartja a Népi Mozgalom Párt (PMP), hogy az ellenzék vegye át a képviselőház vezetését, és ennek érdekében közös jelöltet állítson – mondta kedden Eugen Tomac, az alakulat elnöke.

“Azt hiszem, legitim, hogy most az ellenzék vegye át a képviselőház vezetését. A mai nap folyamán tárgyalni fogunk az ellenzéki pártokkal. Azt tartanám jónak, ha egyetlen jelöltünk lenne, akit minden ellenzéki frakció támogat” – mondta Tomac.

Azt is kifejtette, a vasárnap lezajlott választások eredményének fényében az ellenzék feladata visszaállítani a parlament hitelét, amely az utóbbi időben mélypontra süllyedt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.