Felhívás!

Büntet a drón!

Beszterce városban a hatóságok büntetőjogi eljárást indítottak egy 27 éves férfi ellen, mert törvénytelenül használt drón-készüléket filmezésre.

A csendőrség járőrcsoportja lakossági bejelentés nyomán érkezett a helyszínre, egy ortodox templom telkére, ahol éppen esküvő ceremóniája zajlott. Az amúgy gyönyörű természeti környezetben fekvő templomudvar zöld gyepén a szép rendben felsorakozó násznép két központi alakja nyilván a menyasszony és vőlegény volt. Fölöttük röpködött, filmezett a drón, amikor a csendőrök megérkeztek. Amint kiderült, a fiatalember nem rendelkezett drónhasználathoz szükséges hatósági engedélyekkel.

Az Európai Unió más államaihoz hasonlóan, Romániában a drónok birtoklását, röptetését és fotózásra, filmezésre való használatát törvény szabályozza. A jogszabály hasonlít a polgári lőfegyverekre, vadászfegyverekre vonatkozó törvényhez. Hatféle bejegyeztetési tanúsítványra, engedélyre, nyilatkozatra stb. van szükség ahhoz, hogy valaki drónt használhasson, a helyszínek szempontjából azonban így is vannak szigorú korlátozások. Tilos például magánterületet (lakóház, telek, üdülő stb.), filmezni, fotózni drónnal, tilos a magánszemélyek zaklatása, pláne intim helyzetekben. A tiltások java része alól kivételt képezhetnek az illetékes hatóságok (csendőrség, rendőrség, hírszerzés stb.), a törvényes előírásoknak megfelelően.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.