Felhívás!

Bukarestben tüntettek a nyugdíjasok, 13 százalékos nyugdíjemelést kérnek

Bukarestben tüntettek a nyugdíjasok, 13 százalékos nyugdíjemelést kérnek Románia

A kormány épülete előtt tüntettek pénteken három nyugdíjas-szakszervezet képviselői, a nyugdíjak 13 százalékkal történő emelését kérve. Követelésüket az árak robbanásszerű növekedésével indokolják.

A Romániai Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, Preda Nedelcu az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, azért vonultak utcára, mert többszöri próbálkozásaik ellenére sem a miniszterelnök, sem a munkaügyi miniszter nem fogadta őket.

A tüntetők kérik, hogy szeptemberig emeljék a nyugdíjakat 13 százalékkal. Ezt a nélkülözhetetlen alapélelmiszereket is érintő “példátlan” áremelkedések teszik indokolttá – mondta Nedelcu.

Ugyanakkor tilatkoznak a társadalombiztosítási járulékok 5 százalékkal való csökkentése ellen, amit Florin Cîţu liberális pártelnök szorgalmaz. Úgy vélik, ez “katasztrofális” hatással lenne az állami nyugdíjalapra, amelyből járandóságaikat fizetik. Emellett kérik a nyugdíjrendszer második pillérét képező kötelező magánnyugdíjalapok felszámolását. “Európában – a volt kommunista országokat leszámítva, amelyekre a Nemzetközi Valutaalap rákényszerítette ezt a pillért – nincs ilyen. Miért nem létezik Németországban, Franciaországban, Olaszországban vagy az Egyesült Királyságban? Magyarország és Lengyelország miért szüntette meg négy év után?” – tette fel a kérdést Nedelcu.

A nyugdíjasok további követelése, hogy emeljék az európai átlagnak megfelelő 11 százalékra a nyugdíjakra fordítható GDP-részesedést, amely jelenleg az uniós országok közül Romániában és Bulgáriában a legkisebb.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 25., 15:55
    ÉRTÉKELÉS: 13

    Kormány…Micsoda ?13%-ot? 3 -at de azt is csak január 1-től!Csak nem gondoljátok ,hogy elveszünk a különleges nyugdíjakból egy banit is.Ekkora szemtelenséget!