Felhívás!

Bukarest máris hatalomváltást szeretne!

Bukarest máris hatalomváltást szeretne! Románia

Az elmúlt három évtizedben sokszor volt a romániai jobboldali és jobbközép erők bástyája, világítótornya Bukarest.

A legutóbbi helyhatósági választásokon is jó néhány (igaz, nem mindegyik) jobboldali, jobbközép párt és szövetség által támogatott független jelölt lett főpolgármester. De volt korábban a parasztpárti Victor Ciorbea és a demokrata Traian Băsescu is ebben a fontos tisztségben. Ilyen előzményekkel, illetve a jobboldali-jobbközép erők legutóbbi választási sikereinek tükrében meglepő a legutóbbi közvélemény-kutatás eredménye a pártopciókról. Politikai elemzők feladata alaposabban kielemezni a liberálisok térvesztésének okait, noha igaz, a koronavírus-világjárvány okán bevezetett hatósági megszorítások és népszerűtlen kormányintézkedések is állhatnak a visszaesés mögött.

A CURS-felmérés kizárólag Bukarestre vonatkozó pártnépszerűségi rangsora azzal a kérdéssel, hogy a lakosság kire szavazna, ha a legközelebbi vasárnap tartanák a helyhatósági választásokat: Szociáldemokrata Párt (PSD) 32 százalék, Mentsétek meg Romániát Szövetség és Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártjának koalíciója (USR-PLUS) 27, Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20, Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR)  7, Népi Mozgalom Párt (PMP) 5, Szociál-liberális Humanista Erő Pártja (PPU-sl) 4, Pro Romania Párt (PPR) 2, mások összesen 3 százalék.

A felmérés a nemzetközileg ismert CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) módszerrel készült, vagyis korszerű távközlési eszközök felhasználásával.

(bl) 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.