Felhívás!

Botrány a parlamentben: kihúzták az ülésvezető alól a széket

Botrány a parlamentben: kihúzták az ülésvezető alól a széket Románia

Elutasította csütörtökön a képviselőház és a szenátus együttes plénuma Ionuţ Moşteanu USR-s képviselőnek azt a kérését, hogy tűzzék napirendre a bizalmatlansági indítvány parlamenti menetrendjének kijelölését.

A javaslat 117 támogató és 216 ellenszavazatot kapott.

A döntést azt követően hozták meg, hogy Anca Dragu szenátusi elnök átvette az ülés vezetését Florin Roman képviselőházi alelnöktől.

A plénum ülése az alsóházi alelnök vezetésével kezdődött, akire Ludovic Orban átruházta a házelnöki teendőket. Az ülés elején Florin Roman kijelentette, hogy az együttes ülést felváltva vezeti majd a két házelnök vagy helyetteseik.

Ezután Ionuţ Moşteanu kérte az alsóházi alelnöktől, engedje meg, hogy a felsőház elnöke, Anca Dragu vezesse az ülést. Az USR politikusa a házszabályra hivatkozott, amely szerint az együttes üléseket rotációs alapon vezeti a két házelnök, illetve hiányukban a helyetteseik.

“Ott van az emelvényen a szenátus elnöke, neki kell vezetnie ezt az ülést. Roman úr, ön alelnök, ne kövessen el visszaélést, engedje, hogy Dragu asszony vezesse az ülést” – fogalmazott Moşteanu.

Erre Roman lezártnak nyilvánította az ülést, majd az USR PLUS és az AUR törvényhozóinak nyomására távozott az emelvényről.

Miután Roman bejelentette az ülés lezárását, Anca Dragu vette át az ülésvezetést, és szavazásra bocsátotta az USR PLUS javaslatát a bizalmatlansági indítvány parlamenti menetrendjének kijelöléséről, de ezt a plénum elutasította.

Később Bogdan Rodeanu USR PLUS-os képviselő felolvasta a plénum előtt alakulata és az AUR közös bizalmatlansági indítványát.

Bűnvádi panaszt tesz Florin Roman

Florin Roman csütörtökön bejelentette, hogy bűnvádi panaszt tesz az USR és az AUR törvényhozói ellen. A politikus ugyanakkor lemondásra szólította fel Anca Dragu szenátusi elnököt, aki szerinte alkotmányellenesen távolította őt el a parlament plénumának ülésvezetői emelvényéről.

“Bűnvádi panaszt teszek huliganizmus és hivatalos iratok megsemmisítése miatt az USR-AUR toxikus koalíció tagjai ellen, akik a két ház együttes plénumának ülésén huligán módon, szidalmazásokkal és fizikai agresszióval megakadályoztak az alkotmányos megbízatásom gyakorlásában” – írta Facebook-oldalán Florin Roman.

A politikus szerint az ő feladata lett volna elnökölni a plénum ülésén, mert Ludovic Orban rá ruházta át a házelnöki teendőket. Emlékeztetett arra, hogy a házszabály szerint a képviselőház és a szenátus együttes üléseit felváltva vezetik a házelnökök. A legutóbbi ülést Anca Dragu szenátusi elnök vezette, ezért most rajta volt a sor – fejtegette Florin Roman.

“Lemondásra szólítom fel a szenátus elnökét, mert bátorította a huligán cselekedeteket! És amiért ismét lábbal tiporta az alkotmányt!” – írta a képviselőház alelnöke.

Az AUR képviselőházi frakcióvezetője, George Simion szintén bejelentette csütörtökön, hogy bűnvádi panaszt tesz Florin Roman ellen hivatalos minőség jogtalan felhasználásának vádjával. A politikus fenntartja, hogy a képviselőház liberális alelnökének át kellett volna adnia a mikrofont. Szerinte “nem normális”, hogy a képviselőház háznagyának kellett őt eltávolítania a székéből.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások