Felhívás!

Billeg Justitia mérlege?

Billeg Justitia mérlege? Románia

A moldvai Románvásár rendőrsége őrizetbe vett egy helybéli férfit, ezek után Bákóba szállították, hogy megkezdje 270 napos szabadságvesztésének letöltését.

A 62 éves férfi 2018 márciusában bevásárolni volt egy üzletben, az egyik polcról leemelt egy 16 lej 99 bani értékű kávécsomagot (valószínűleg negyed kilóst), és úgy akart távozni, hogy az árut nem mutatta be, nem fizette ki a pénztárnál. Lefülelték, a bűnvádi eljárás és büntetőper idén ért véget. A hírforrás nem említi, hogy a férfi esetleg büntetett előéletű volt,  netán feltételesen szabadult korábbi börtönbüntetéséből. Ilyen esetekben “szokás” kis értékű lopásért letöltendő börtönbüntetést kiszabni. Ha büntetlen előéletű, a csaknem 9 havi szabadságvesztés aránytalanul súlyos büntetés ahhoz képest, hogy országszerte az igazságszolgáltatás futószalagon “gyártja”, bocsátja ki a felmentéseket az említettnél sokkal-sokkal súlyosabb bűncselekmények elkövetőire,  összehasonlíthatatlanul nagyobb értékű károk után is.

Justitia (Diké) istennő a nyugati világban az igazságszolgáltatásnak, az igazságosságnak, a jog morális értékének a jelképe. Az istennő szobra, ábrája úgyszintén. A karcsú női alak fején a szemfedő azt jelenti, az igazságos jog nem tesz különbséget az emberek között, egyenjogúnak tekint mindenkit, származástól, a hatalomtól vagy a gyengeségtől függetlenül. A kézben tartott, hegyén nyugvó kard a jog hatalmának a jelképe. Az istennő (szobor) jobb kezében lévő, magasra emelt régi fajta mérleg a jogi eljárásokban résztvevő felek azonos jogait jelképezi, azt, hogy a jog előtt mindenki egyenlő.

Sántít viszont a jelkép és a gyakorlat is, ha valaki 16 lej 66 bani értékű lopásért köteles börtönbe vonulni, míg sokan mások ennek többszörösét, ezerszeresét lophatják büntetlenül vagy bírósági felmentéssel.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.