Hirdetés
Hirdetés

Bezáratnák az államelnöki honlapot

Bezáratnák az államelnöki honlapot Románia

Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) a vezetője nyilvánosan csatlakozott azokhoz a csoportokhoz és személyekhez, amelyek/akik arra kérik az illetékes szakhatóságot, hogy függessze fel a Román Államelnöki Hivatal internetes honlapjának a működését.

Az indoklás szerint a presidency.ro weboldal álhíreket, hamis információkat, igaztalan állításokat közölt sorozatosan. A szenátus elnöke kiemel két kirívóbb példát. Egyik az, amikor a honlap közzé teszi a Klaus Werner Iohannis nyilatkozatát, ahol az államelnök azt állítja, Franciaország egyik tartományában kísérleti jelleggel megnyitották az iskolákat, közvetlen tanórákkal folytatódott az oktatás, de néhány nap teltén több tíz diák és tanár koronavírus-tesztje pozitív lett, némelyikük a kórházi intenzív osztályra került …

A Tăriceanu másik konkrét példája a magyarokat is érintő április 29-i nyilatkozat, ahol az államfő elképesztő vádakat fogalmaz meg a Szociáldemokrata Párttal (PSD), az RMDSZ-szel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatosan. A szenátus elnöke rámutat, az említett és hasonló valótlan állítások, félretájékoztatások sértik a 2020. évi 195-ös elnöki rendeletet is, amely a szükségállapot kihirdetését szentesíti, és amelyet éppen Klaus Iohannis írt alá és bocsátott ki március közepén. Nyilatkozatában az ALDE vezető politikusa emlékeztet, az elnöki honlapnál jelentéktelenebb és kisebb látogatottságú weboldalakat tiltottak be már álhírek terjesztéséért.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások