Hirdetés
Hirdetés

Bértámogatást nyújt az állam a háború miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak

Bértámogatást nyújt az állam a háború miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak Románia

Bértámogatást nyújt az állam az ukrajnai háború miatt tevékenységüket csökkenteni vagy felfüggeszteni kényszerülő vállalatok kényszerszabadságra küldött alkalmazottainak – az erről szóló sürgősségi rendeletet szerdán fogadta el a kormány.

Hirdetés
Hirdetés

Az intézkedés az ukrajnai katonai konfliktus által közvetlenül és közvetett módon érintett cégekre egyaránt vonatkozik, a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak bérének 75 százalékát fizeti ki az állam ilyen esetekben – közölte Facebook-oldalán a munkaügyi miniszter.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón Marius Budăi rámutatott, a kormány támogat minden olyan intézkedést, amely Oroszország szankcionálására irányul, de amellett is kiáll, hogy egyetlen román állampolgár sem szenvedhet ezek miatt, ezért fogadták el ezt a sürgősségi rendeletet.

A minisztérium közleménye szerint az intézkedés 2022. december 31-éig érvényes, és azon cégek alkalmazottai élhetnek vele, amelyek tevékenységét közvetlenül vagy közvetve befolyásolja, hogy az ukrajnai háború ellehetetlenítette az ügyletek lebonyolítását ukrajnai, oroszországi és fehéroroszországi gazdasági szereplőkkel.

A támogatásra azok a munkáltatók jogosultak, akiknek a kérelmezés hónapjában legalább 20 százalékkal csökkentek a bevételeik 2022 januárjához vagy a 2021-es év azonos hónapjához viszonyítva.

A becslések szerint az intézkedés 736 millió lejes terhet ró a költségvetésre. A támogatásra vonatkozó igényléseket az illetékes megyei munkaerő-elhelyezési ügynökséghez lehet majd benyújtani.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük