Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

FRISSÍTVE: Benyújtotta a PNL a Renate Weber ombudsman menesztésére vonatkozó igénylést

FRISSÍTVE: Benyújtotta a PNL a Renate Weber ombudsman menesztésére vonatkozó igénylést Románia

Benyújtotta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfőn a parlamentbe a Nép Ügyvédje leváltásáról szóló igénylését.

Hirdetés
Hirdetés

A liberálisok két okra hivatkozva kérik Renate Weber ombudsman menesztését: egyrészt azért, mert “saját különnyugdíját védve” megtámadta az alkotmánybíróságon a különnyugdíjak megadóztatásáról szóló törvényt, másrészt pedig azért, mert – a PNL szerint – túllépte alkotmányos hatáskörét, amikor vizsgálatot indított a koronavírusos betegek ápolására szakosodott kórházakban.

A PNL képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman szerint már elkezdték a tárgyalásokat a többi parlamenti párttal a kezdeményezés támogatása érdekében.

A Szociáldemokata Pártnak (PSD) a témával kapcsolatos eddigi nyilatkozatait kommentálva Roman rámutatott, a PSD egy része védelmébe vette a Nép Ügyvédjét, meglátása szerint azonban a szociáldemokraták között is vannak olyanok, “akik nincsenek meggyőződve arról, hogy védelmezniük kellene Renate Webert”.

A frakcióvezető szerint az ombudsman megsértette az alkotmány érdekellentéttel kapcsolatos előírásait, ezért kérik a házbizottságoktól, hogy javasolja a két ház jogi bizottságának Weber meghallgatását, majd a testületek kérjék a plénumtól Weber menesztését.

A Nép Ügyvédje nem kommentálja a leváltására indított kísérletet

A Nép Ügyvédje nem kommentálja a leváltására indított kísérletet, hanem megvárja a parlamenti procedúra végét – közölte hétfői közleményében az intézmény.

A dokumentum leszögezi: a Nép Ügyvédje és helyettesei miniszteri, illetve államtitkári rangú tisztségviselők, akik nem jogosultak szolgálati vagy különnyugdíjra.

A PSD nem támogatja Renate Weber menesztését

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem támogatja Renate Weber ombudsman leváltását – közölte a szenátus ügyvivő elnöke, Robert Cazanciuc a felsőház házbizottságának hétfői ülése után.

Cazanciuc úgy véli, a Nép Ügyvédjének leváltására irányuló liberális kezdeményezés támadás az állam egyik alapvető intézménye ellen, amely nem a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hanem a népet hivatott szolgálni. “A PNL nem tudja megérteni, hogy az ombudsmannak nem a PNL-t kell szolgálnia” – fogalmazott.

Hozzátette, még nem látta a PNL igénylését Weber menesztésére vonatkozóan, de szerinte “fel sem merül”, hogy a parlament kezdeményezze az ombudsman leváltását.

“Nem támadhatod meg az alkotmánybíróságot, a Számvevőszéket, a Nép Ügyvédjét, valahányszor neked nem tetsző döntést hoz. De nem meglepetés Ludovic Orban részéről, hogy támadást intéz a Nép Ügyvédje mint intézmény ellen” – hangsúlyozta a szenátus elnöke.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások