Felhívás!

Bemutatták az országos helyreállítási tervet

Bemutatták az országos helyreállítási tervet Románia

A jelenlegi körülmények között a legmegfelelőbb intézkedéseket és politikákat kell előkészíteni a gazdaság és Románia fejlődése érdekében – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államelnök, hangsúlyozva, hogy az országos helyreállítási terv tervezetéről szóló vitáknak túl kell mutatniuk a kampány-populizmuson és az önös érdekeken.

“Rendívül nehéz, korlátozásokkal és megszorításokkal teli időszakot élünk át, melynek negatív hatásait mindannyian érezzük mind egészségügyi, mind gazdasági, mind társadalmi szinten. Továbbra is kezelnünk kell az egészségügyi válság kihívásait, de ezzel párhuzamosan elő kell készítenünk a legmegfelelőbb intézkedéseket a gazdaság helyreállítására és az ország fejlődésére. Az előző kormányzási modellek csak a fogyasztás ösztönzésére és a rövid távra szóló intézkedésekre alapoztak, a beruházásokat pedig, amelyek alapját képezik egy ország fejlődésének, elhanyagolták” – fejtette ki az államfő az országos helyreállítási terv tervezetének bemutatóján.

Hozzátette, a tervezetet közvitára bocsátják ‘a szabad és építő jellegű párbeszéd szellemében’, és a témához kapcsolódó hozzászólásoknak és érveléseknek túl kell mutatniuk a kampány-populizmuson és az önös érdekeken.

Az államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkövetkező években okosan kell felhasználni minden, Románia rendelkezésére álló anyagi forrást. Emlékeztetett, hogy Románia megközelítőleg 80 milliárd eurót hívhat le az Európai Uniótól az elkövetkező 9 évben.

“Együtt dolgoztam a liberális kormánnyal, hogy biztosak lehessünk benne, hogy Románia készen áll idejében megpályázni és lehívni a helyreállítási terv keretében megpályázható összegeket. Románia több mint 30 milliárd eurót hívhat le ebben a csomagban, amely első ízben szerepel az Unió programjai között” – mondta Iohannis.

Románia a most közvitára bocsátandó dokumentum – az országos helyreállítási terv – alapján juthat hozzá az uniós alapokhoz – szögezte még le az államfő.

Hangsúlyozta: most van itt az ideje az ambiciózus reformoknak az olyan fontos ágazatokban, mint például a közigazgatás, a közbeszerzésekről szóló törvénykezés, infrastruktúra és digitalizáció.

Orban: szorosan együttműködik a kormány az államfővel, hogy növeljék befolyásukat az európai döntésekre

Szorosan együttműködik a kormány az államfővel, hogy növeljék befolyásukat az európai döntésekre – jelentette be csütörtök este Ludovic Orban.

Az országos helyreállítási terv bemutatásán felszólaló miniszterelnök szerint az európai döntéshozók ahhoz szoktak hozzá, hogy “jó dolgokat” csak az államfő részéről hallanak, a román kormányok felől csak “kellemetlen meglepetések” érik őket, ám ez az elmúlt egy esztendőben megváltozott.

“Szorosan együttműködünk az államfővel, hogy növeljük befolyásunkat az európai döntésekre” – közölte Orban.

A kormányfő azt mondta: nem közömbös, hogy ki nyeri meg a választásokat, mert szerinte azok, akik a PNL előtt kormányoztak, “szinte nem akarták felhasználni az európai forrásokat”.

“Európai alapokat lehívni nem egyszerű feladat. Szilárd, komoly projektjeid kell hogy legyenek, amelyek dinamikát generálnak az egész társadalomban. Ez nem csak a kormánytól, hanem egy intézményi együttestől függ, és gyakorlatilag a helyi közigazgatáson, az egyetemeken, a nem kormányzati szervezeteken, a munkáltatói szervezeteken, a szakmai szervezeteken múlik, és függ azoktól az egyénektől, akik képesek olyan elképzeléseket kidolgozni, amelyek beilleszkednek az Európai Unió szintjén finanszírozott projektekbe” – tette hozzá a miniszterelnök.

Meglátása szerint “nincs olyan ember”, aki nem részesülne az európai alapok lehívásának pozitív hozadékában.

“Nincs olyan ember, aki ne profitálhatna ezekből az európai forrásokból, függetlenül attól, hogy vállalkozó, szabadfoglalkozású, alkalmazott vagy munkát kereső személy, függetlenül attól, hogy az állami szektor alkalmazottja-e, akinek jövedelme az ország gazdasági fejlettségétől függ, illetve szülő vagy nagyszülő, akinek nyugdíja csak az alkalmazottak számának növekedésével, és az országos átlagbér emelkedésével lehet magasabb” – magyarázta Orban.

Teljes egészében az ország fejlesztésére fogják fordítani az európai uniós pénzügyi csomagot

Orban kijelentette, a kormány vállalja, hogy teljes egészében az ország fejlesztésére fogja fordítani azt az európai uniós pénzügyi csomagot, amelyhez a következő években jut hozzá Románia.

A kormányfő azt mondta, uniós csatlakozása óta a leglendületesebb fejlődési időszaka elé néz Románia, hiszen soha nem állt rendelkezésére ilyen jelentős összegű pénzügyi támogatási csomag. Orban hangsúlyozta, Klaus Iohannis államfő példátlan teljesítményének köszönhetően jelentős uniós támogatásra sikerült szert tenni Románia számára, amely az ország következő évekbeli fejlődésének és korszerűsítésének motorja lesz.

Rámutatott, a minden eddiginél súlyosabb válság közepette az európai vezetők az összehangolt fellépés mellett döntöttek, “hiszen csak akkor tudunk rövid idő alatt helyreállni és erőseknek lenni, ha együtt mozgunk, és senkit nem hagyunk hátra”.

Orban kiemelte, az országos helyreállítási terv csak egyik pillére az ország következő évekbeli fejlődésének, hiszen az ennek keretében Romániának járó több mint 30 milliárd euró mellett további 46 milliárd euró áll majd az ország rendelkezésére az EU 2021-2027-es költségvetéséből.

A miniszterelnök szerint a kormány készen áll arra, hogy gyakorlatba ültesse ezt “a rendkívül ambiciózus és jól kidolgozott tervet”, amelyhez az anyagi források is biztosítottak. E terv gyakorlatba ültetése – többek között – az állam reformját, modernizálását, digitalizálását, valamint a kormány- és más intézmények vagy szociális szereplők közötti jobb kommunikációt feltételez.

Boloş: precedens nélküli finanszírozási lehetőség az országnak

A 30,4 milliárd euró értékű országos helyreállítási tervnek négy nagy célkitűzése van: Románia fejlesztése és korszerűsítése, a városok korszerűsítése és fejlesztése, a nagy közszolgálati rendszerek fejlesztése és az üzleti szférába való beruházás – jelentette ki csütörtök este Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszter a terv közvitára bocsátásának alkalmából tartott eseményen.

A városok fejlesztésével és korszerűsítésével javulni fog az emberek életszínvonala, a társadalmi együttélés minősége, a nagy közszolgálati rendszerek – egészségügy, oktatás – fejlesztése és korszerűsítése is ezt a célt szolgálja, magyarázta a miniszter, rámutatva, hogy az európai unió nagyon nagy, több mint hétmilliárd eurós finanszírozást biztosít az egészségügynek.

Az üzleti szférába való beruházás fogja biztosítani Románia gazdaságának a fejlődését, az új munkahelyek teremtését. Az unió ezen a téren is rekordmagasságú, több mint 3,8 milliárd eurós büdzsét kínál fel.

Az európai helyreállítási terv összesen 672,5 milliárd eurót bocsát a tagállamok rendelkezésére, ebből Románia 30,4 milliárd eurót hívhat le. Románia összesen mintegy 80 milliárd eurót hívhat le az elkövetkező években, ennek az összegnek a 38%-át a helyreállítási terven keresztül a fejlesztési projektekre, magyarázta az európai alapok minisztere.

Strukturális szempontból az országos tervnek három specifikus célkitűzése van: az első a román gazdaság újraindítása a pandémia előidézte válság körülményei között, a második a helyreállítási képesség megerősítése, a harmadik pedig a hosszútávú gazdasági fejlődés biztosítása.

A terv ugyanakkor három nagy témakör köré épül fel: az első a szállítás és klímaváltozás kérdése, a második a közszolgáltatások, városfejlesztés és az örökségek értékesítési területéhez kapcsolódik – ennek a büdzséje több mint 6,5 milliárd euró -, a harmadik pedig – amely Románia gazdasági fejlődése szempontjából a legfontosabb – a gazdasági versenyképességre, digitalizálásra vonatkozik és mintegy 5,08 milliárd eurós költségvetése van.

Az első keretében a finanszírozásokat – összesen 9,2 milliárd eurót – a szállítási infrastruktúra kiépítésére, fejlesztésére lehet lehívni vagy a klímaváltozások megkövetelte infrastruktúrák fejlesztésére (6,5 milliárd eurót).
A második témakör az egészségügyet, oktatást érinti, de a legfontosabb szerep itt a városok korszerűsítésének jut – mutatott rá Boloş.

A harmadik témakörben a finanszírozás az üzleti szféra felé irányul, mivel ez képezi minden ország egészséges gazdasági fejlődésének a gerincét, szögezte még le a miniszter.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.