Felhívás!

Bemutatták a Dacian Cioloş által alapított REPER nevű pártot

Bemutatták a Dacian Cioloş által alapított REPER nevű pártot Románia

A Dacian Cioloş alapította Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) pártot mutatták be hétfőn az alakulat alelnökei, Ramona Strugariu és Dragoş Pîslaru európai parlamenti képviselők.

A bemutatkozó sajtótájékoztatón részt vett az a tíz törvényhozó is, akik csatlakoztak a párthoz.

Ramona Strugariu elmondta, hogy a REPER egy centrista, liberális, Európa-párti, európai értékeken alapuló párt, amely a társadalom igényeit tartja szem előtt. Emberközpontú politizálása szellemében csak a civil társadalommal, a szakértőkkel, az elégedetlen polgárokkal való konzultálás után fog döntéseket hozni – tette hozzá a képviselő.

Dragoş Pîslaru arról beszélt, hogy az új politikai alakulat prioritásként tekint az oktatás kérdésére, mivel Románia negatívrekord-tartó a korai iskolaelhagyás és a funkcionális analfabetizmus terén. Hozzátette, a REPER és az USR-PLUS között az a legnagyobb különbség, hogy a REPER nem fog két ember – a két társelnök – körül “fuldokolni”.

Arra a kérdésre, hogy Dacian Cioloş jelölteti-e magát a 2024-es államelnöki választásokon, a REPER-t bemutató politikusok nem adtak választ. “Erről a későbbiekben fogunk tárgyalni” – szögezte le Strugariu.

Kilép az USR-ből öt képviselő

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) öt képviselője is bejelentette hétfőn, hogy kilép az alakulatból.

Oana Cambera, Paul Cristian Ichim, Daniel Toda, Tudor Benga és Simina Tulbure a Facebookon közölte, hogy kilép a pártból. Azt írták, nehéz szívvel válnak meg az alakulattól, mert bíztak e politikai projekt sikerében, az utóbbi időben azonban csalódtak az USR-ben.

Cambera, Ichim, Toda és Tulbure azt is bejelentették, hogy csatlakoznak Dacian Cioloş újonnan létrehozott alakulatához, a REPER-hez. Tudor Benga egyelőre függetlenként tevékenykedik tovább a parlamentben.

Múlt héten más törvényhozók is bejelentették az USR-ből való távozásukat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.