Felhívás!

Belügyminiszter: tavaly mintegy tízezer külföldi jutott be illegálisan Romániába

Belügyminiszter: tavaly mintegy tízezer külföldi jutott be illegálisan Romániába Románia

Tavaly mintegy tízezer külföldi jutott be illegálisan Romániába, további 35 ezer határsértő belépését pedig megakadályozták a hatóságok, vagy visszatoloncolták őket abba az országba, ahonnan beléptek – közölte kedden Lucian Bode belügyminiszter.

A tárcavezető azt követően beszélt újságírók előtt a migrációról, hogy zárt ajtók mögött tájékoztatta a képviselőház védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságát a Temesváron kialakult helyzetről. A meghallgatást a Temes megyei választókerületben mandátumot szerzett Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője kezdeményezte, miután Temesvár polgármestere több ízben kért segítséget a központi hatóságoktól a migrációs helyzet kezelésére.

Bode kifejtette: a legtöbb illegális bevándorló a nyugat-balkáni útvonalon, Szerbia felől próbál bejutni Romániába, de Bulgária és Ukrajna felől is próbálkoznak. Többségüket visszafordították a határon, azt a tízezret pedig, aki tavaly bejutott az országba, a nemzetközi egyezményeknek megfelelő védelemben részesítették: biztosították elszállásolásukat és étkeztetésüket.

A belügyminiszter becslése szerint a menedékkérők legfeljebb tíz százaléka akar Romániában maradni, 90 százalékuk pedig a nyugati országokba akar továbbjutni, és feltehető, hogy már korábban kijutott családtagjaikat akarják követni.

Bode leszögezte: bár megérti a polgárok aggodalmát, a migrációt szerinte nem szabad országos válságként beállítani, mert fennáll a veszélye, hogy olyan hangulatkeltés induljon a bevándorlók ellen, amely egy “jogállamban elfogadhatatlan” és amely ellenőrizhetetlen következményekkel járhat.

A belügyminiszter felidézte: a migráció jelensége akkor vált “érzelmi szempontból” központi témává, amikor április végén két migránscsoport összetűzés során megkéseltek két embert a temesvári pályaudvar térségében, s egyikük belehalt a sebeibe. Elmondta: a hatóságoknak sikerült beazonosítaniuk a tettest, és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, az illető ugyanis időközben elmenekült az országból, és másutt kért menedéket.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint Temesvár az embercsempészek elosztóközpontjává vált, és nem tud egyedül megbirkózni a rá nehezedő nyomással, Bode elismerte, hogy a bánsági város utcáin igazoltatott migránsok 98 százaléka menedékkérőként immár legálisan tartózkodik Romániában. Bode szerint a befogadóközpontokban elvileg van lehetőség a kapacitás növelésére, hogy a migránsok ne az utcákon kóboroljanak “mindenféle védelem nélkül”.

A miniszter korábban elismerte: nem lehet meggátolni a másutt elszállásolt menedékkérőket, hogy visszamenjenek Temesvárra, mert nem lehet fogságban tartani őket, a törvény szabad mozgást biztosít számukra. A helyi hatóságok arra panaszkodnak: az embercsempész-hálózatok Temesváron gyűjtik be a migránsokat, hogy Nyugatra juttassák őket, ezért a városba rendre visszatérnek és hajléktalanokként tengődnek a pályaudvar környékén azok a menedékkérők, akik számára a bevándorlási hivatal (IGI) az ország más befogadóközpontjaiban jelölt ki szállást.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.