Felhívás!

BEC: érvényes a szavazat, ha nyilvánvaló a szavazó szándéka

BEC: érvényes a szavazat, ha nyilvánvaló a szavazó szándéka Románia

A szeptember 27-ei helyhatósági választásokon akkor is érvényes a szavazat, ha a bélyegző széle meghaladja a négyzet határvonalát, amennyiben nyilvánvaló a szavazó szándéka – közölte péntek este a Központi Választási Iroda (BEC).

A BEC döntése értelmében egy szavazat érvényes ha:
– a Votat bélyegzőt egyetlen négyzet belsejébe nyomták;
– a bélyegző széle meghaladja a négyzet határvonalát, amennyiben nyilvánvaló a szavazó szándéka (akkor is, ha a bélyegző csak érint egy négyzetet);
– a bélyegzőt egy négyzetre nyomták, és megjegyzéseket írtak a szavazólapra (a bélyegző helye a fontos, a szöveg nem számít);
– a bélyegzőt rányomták egy négyzet belső részére, majd több más helyre a szavazólapon, anélkül, hogy érintenének más négyzeteket.

A BEC határozata szerint egy szavazat érvénytelen, amennyiben:
– a szavazólapon nem lelhető fel a szavazókörzet ellenőrző pecsétje;
– a szavazólap modellje eltér a törvényesen elfogadott formától;
– a szavazólapra nem nyomták rá a Votat bélyegzőt;
– a szavazólap két vagy több négyzetére nyomták rá a Votat bélyegzőt (akkor is, ha egyes pecsétnyomokat a szavazó megpróbált érvényteleníteni);
– a szavazólapra a négyzeteken kívül ütik a Votat bélyegzőt úgy, hogy az egyetlen négyzet körvonalát sem érinti;
– a Votat pecsét két, vagy több négyzet körvonalát érinti.

Eljárás arra az esetre, ha valaki többször akar szavazni

A Központi Választási Iroda (BEC) meghatározta pénteken, hogy mi az eljárás abban az esetben, hogyha a jelenlétet monitorozó és a kettős szavazást megelőző rendszer (SIMPV) jelzi, hogy a választó már szavazott egyszer.

Amennyiben a szavazó személyi számának beolvasása után a jelenlétet monitorozó és a kettős szavazást megelőző rendszer jelzi, hogy az illető személy aznap már élt szavazati jogával a helyhatósági választásokon, akkor a választási körzet elnöke közli vele, hogy a kettős szavazás bűncselekmény, amelyet a Büntetőtörvénykönyv értelmében 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy bírsággal és bizonyos jogok tilalmával büntetnek.

Amennyiben a választó továbbra is kitart a mellett, hogy le szeretné adni szavazatát, a szavazókörzet elnöke, a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) által biztosított terminálon keresztül felveszi a kapcsolatot annak a szavazóhelyiségnek az elnökével, ahol választópolgár – a SIMPV kijelzése szerint – már leadta voksát, és kikeresik, hogy szerepel-e neve a választási listán, és aláírta-e a választási jegyzéket. A beszélgetést rögzíti a STS.

Ha a hívott szavazóhelyiség választási irodájának elnöke azt mondja, hogy az illető személy nem írta alá a választói névjegyzéket, akkor az elnök engedélyezi, hogy a választópolgár leadja a voksát.

Amennyiben a hívott szavazóhelyiség választási irodájának elnöke megerősíti, hogy a választási névjegyzéken szerepel aláírás, akkor az elnök csak azt követően engedi meg a választópolgárnak, hogy szavazzon, hogy a választó kitölt és aláír egy jegyzőkönyvet. Ebben kijelenti, hogy tudomásul vette, hogy a SIMPV jelezte, hogy ő ezen a napon már szavazott egyszer, és tudomására hozták, hogy a kettős szavazás bűncselekmény, de ő ennek ellenére ragaszkodik, hogy leadja a voksát. A jegyzőkönyvet aláírja a szavazókörzet elnöke és a számítógép-kezelő is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.