Felhívás!

Băsescu visszavonul

Băsescu visszavonul Románia

A Népi Mozgalom Párt (PMP) hétvégén megtartott kongresszusán Traian Băsescu volt államfő, a politikai tömörülés alapítója bejelentette visszavonulását. Állítólag a közéletből való távozását követően írni fog. Üzent is: a fő célkitűzése ma minden románnak a Nagy Románia létrejötte kell, hogy legyen, ezen kíván munkálkodni.

A rendszerváltás utáni Románia legkiszámíthatatlanabb és legellentmondásosabb államelnöke kétségtelen Traian Băsescu volt, aki jó mioritikus szokás szerint pár pártot megjárva jutott el karrierje csúcsára, majd elégedetlenségéből adódóan új pártot is létrehozott. A PMP hétvégén tartotta a kongresszusát, ahol a novemberben 67. születésnapját ünneplő Băsescu bejelentette visszavonulását, ugyanakkor meglehetősen súlyos kijelentést is tett. Meglátása szerint egy új csapattal az élen a PMP erősebbé válik, és olyan célokat tűz ki, amelyek a nemzet érdekeit szolgálják, mint például „az ország újraegyesítése”. Azt mondja, ez egy kötelezettség a román néppel szemben, amivel a politikusok adósok maradtak.
– Azon a véleményen vagyok, hogy az ország életében vannak méltóságteljes pillanatok. Ilyen volt Nagy-Románia létrejötte, és nekünk kötelességünk, hogy az országot kiegészítsük, ahogy ezelőtt száz évvel felmenőink tették. Ha ők megtehették, mi miért ne léphetnénk nyomukba? Más nemzetek mi tettek? Mi miért nem tudunk tenni semmit? Emlékeztetek, hogy ma a román nemzet Hitler és Sztálin akarata szerint él, két országra szakítva. Jó sok jöttmenttől fogják hallani, hogy nem akarja Moszkva, Washington és Berlin. Európában csak az akarat működik, a népek akarata. Így egyesült az 1975-ös Helsinki-paktum alapján Németország, így bomlott fel Csehszlovákia, és a Helsinki-paktum alapján kiegészíthetjük Romániát is – taglalta meglátásait Băsescu.
A rendkívüli kongresszuson egyébként 2500 küldött vett részt. Băsescu távozott a párt éléről, de megmarad a PMP szenátorának. A tengerészből politikussá avanzsáló politikus szabadidejében az emlékiratait kívánja papírra vetni.
A párt vezérének Eugen Tomacot választották, miután ő volt az egyetlen jelölt a tisztségre. Băsescu lemondásával a legidősebb pártelnök címet Călin Popescu Tăriceanu mondhatja magáénak.
Băsescu a kijelentésével nagyon érzékeny témát boncolgat. Románia melldöngetését ugyanis elsősorban Moszkva nem nézi jó szemmel, és a Krím félszigeten történtek józanító hatással kellene legyenek minden román revizionistára: az orosz medve nem packázik, ha úgy érzi, érdekei sérülnek, hanem keményen odacsap. Ez annak tükrében még veszélyesebb, hogy az utóbbi időben Románia nem áll éppen baráti viszonyban a keleti óriással, elég csak arra gondolni, hogy Dmitri Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes miket üzengetett, mikor nem engedték, hogy repülővel átutazzon az ország fölött. Mi több, ez utóbbi a 2008-ban megjelent, a Nép ellensége című könyvében arról is ír, hogy 1992-ben miként harcolt fegyverrel a kezében „a fasiszta románok és moldávok ellen” a transznisztriai háborúban. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.