Felhívás!

Barna: Johannis azonnal kezdje el a tárgyalásokat az előre hozott választásokról

Barna: Johannis azonnal kezdje el a tárgyalásokat az előre hozott választásokról Románia

Azt várja el Klaus Johannistól, hogy azonnal kezdje el a tárgyalásokat az előre hozott választásokról – jelentette ki vasárnap este Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke az exit-poll eredmények közzététele után, amelyek Klaus Johannis győzelmét vetítik előre az államelnök-választások második fordulójában.

“Gratulálok Klaus Johannisnak, gratulálok a román állampolgároknak a rendkívüli mozgósulásért! Ez a románok győzelme, akik modern és demokratikus országot akarnak. Ez a büntetőügyesek rendszere ellen 2017 januárjában az utcán elkezdett és augusztus 10-én folytatott küzdelem eredménye. Arra számítok (…), hogy Klaus Johannis államfő azonnal egyeztetéseket kezd a politikai pártokkal az előre hozott választások kiírása érdekében’ – írta vasárnap esti Facebook-bejegyzésében Dan Barna.

Véleménye szerint “kötelező módon és haladéktalanul” megfelelő képviseletet kell biztosítani a diaszpórának a román parlamentben.

Klaus Johannis hivatalban levő államfő újabb elnöki mandátumot nyert, miután – az exit poll felmérések eredménye szerint – az államfőválasztás vasárnapi második fordulójában legyőzte a PSD jelöltjét, Viorica Dăncilát.

Cioloş: készen állunk együttműködni a PNL-vel

Az USR-PLUS választási szövetség készen áll együttműködni a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), és voltak már ezt célzó megbeszélések, jelentette ki Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő, a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke vasárnap este.

“Mi részei vagyunk a Románia korszerűsítését célzó projektnek, amelyet Klaus Johannis újraválasztott elnöknek koordinálnia kell majd. Várjuk azonban a helyhatósági, parlamenti választásokat, hogy egy biztos parlamenti többség alakuljon ki, amely ebbe az irányba tart. Mi készen állunk együttműködni az ország modernizálására törekvő pártokkal, nyitottak vagyunk a PNL-vel való együttműködésre. Ma volt is egy megbeszélésem Ludovic Orbánnal, és valószínűleg a jövő hét végén Dan Barnával közösen ismét összeülünk vele, hogy lássuk, hogyan tudjuk megvalósítani ezt az együttműködést” – fejtette ki Cioloş a Digi24-en.

Hozzátette, az USR-PLUS választási szövetség készül a jövő évi helyhatósági választásokra. Meg fogják majd vizsgálni, hol indítanak saját jelöltet, illetve hol érdemes együttműködést kötni a PNL-vel, mivel úgy tűnik, a Szociáldemokrata Párt befolyása területileg csökken.

“Várjuk az előre hozott parlamenti választásokat is, ha lehet, még a helyhatósági választások előtt, mivel világos, hogy parlamenti többségre van szükségünk a korszerűsítés megvalósításához” – nyomatékosította Cioloş, hozzátéve, vannak ötleteik a kormányzást illetően, és kormányprogrammal is jelentkeznek hamarosan.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.