Felhívás!

Barna államfőnk lehet

A jelenlegi belpolitikai helyzetben nagyon valószínűnek tűnik az, hogy a parlamenti ellenzék nem indít közös jelöltet a novemberi államelnök-választáson. Egymást követik az önbizalomtól duzzadó nyilatkozatok, s azok alapján nemcsak a Szociáldemokrata Párt (PSD), hanem külön a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is azt reméli, a saját jelöltje ott lesz a választások második fordulójában.

Dan Barna, az USR elnöke abban bízik, a Dacian CioloȘ vezette Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) és más erőknek, társadalmi csoportosulásoknak a segítségével bejuthat a második fordulóba, ahol Klaus Johannist képzeli vetélytársnak. Az USR elnöke a minap kijelentette, sok mindenben egyeznek a nézeteik a PNL támogatását élvező Johannisszal, az európaiság erősítésére irányuló céljaik is párhuzamosak, ám a jelenlegi államelnök túlságosan lassú, holott egy dinamikusabb, gyorsabb reagálású vezetőre van szüksége Romániának.

Az USR elnöke úgy véli, a PLUS-szal közösen van esélyük a hármas győzelemre, vagyis megnyerhetik az államelnöki, majd a helyhatósági és a parlamenti választásokat is. A Klaus Johannishoz hasonlóan nagyszebeni születésű Barna szerint a demokrácia három évtizedében az idei államelnök-választás lehet az első, amikor nem a “jó és rossz”, hanem a “két jó” találkozik a második fordulóban.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.