Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az utóbbi két év legerősebb földrengése rázta meg Románia délkeleti részét

Az utóbbi két év legerősebb földrengése rázta meg Románia délkeleti részét Románia

Mérsékelt erejű földrengés rázta meg csütörtök reggel Románia délkeleti részét, amely az Országos Földtani Intézet (INFP) szerint 5,4-es erősségű volt.

A rengés Bukaresttől 126 kilométerre északra, Brassótól 76 kilométerre keletre a Kárpátok kanyarulatának külső részén, Buzău és Vrancea megye határtérségében, helyi idő szerint 6 óra 50 perckor történt, 147 kilométeres  mélységben – közölte a honlapján az INFP.

Az amerikai földtani intézet (USGS) gyorsjelentése szerint a romániai földmozgás 5,1-es erősségű volt, 148 kilométeres mélységben történt, a Vrancea megyei Ploștina település közelében.

A földmozgás Bukarestben és az ország délkeleti részén mindenütt érezhető volt, az országos katasztrófavédelmi felügyelőség szerint azonban a 112-es segélyhívón nem érkezett áldozatokról vagy anyagi károkról szóló bejelentés.

Az INFP igazgatója, Constantin Ionescu a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: ez volt az utóbbi két év legerősebb földmozgása Romániában, és normálisnak számít az úgynevezett Vrancea szeizmikus térségben.

A román hatóságok szerint szeizmológiai szempontból Bukarest számít Európa legveszélyeztetettebb fővárosának.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 1977-es 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsérült.

Arafat: a hatóságok nem küldtek RO-Alert üzenetet

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője csütörtök reggel megerősítette, hogy a hajnali földrengés után nem érkezett segélyhívás az 112-es számra.

Arafat ugyanakkor közölte, hogy a hatóságok nem küldtek ki RO-Alert értesítést a telefonokra a földrengéssel kapcsolatban; az online médiában megjelent hírek valószínűleg a földrengésjelző telefonos alkalmazásokról szólhatnak.

Arafat tanácsokat is adott földrengés esetére: elsősorban ne hagyják el a lakást, ne menjenek ki a lépcsőházba, ne használják a liftet. Bújjanak asztal vagy gerenda alá. Tudatosítsák előre, hol vannak a lakás legvédettebb részei, ahova be lehet bújni a földrengés idejére. Ne pánikoljanak, és ne kezdjenek el telefonálni, mert ezzel csökkentik azok megmenekülési esélyeit, akik valóban bajban vannak. Ne üljenek autóba és ne induljanak el az utakon, mert ha a földrengés áldozatokkal jár, a forgalom a mentősök és a katasztrófavédelem gyors kiszállását akadályozza. ‘És amint már sokszor elmondtam, mindenki tartson a házában 72 órára elegendő tartalékot: vizet, gyógyszereket és elemmel működő rádiót’ – tette hozzá a katasztrófavédelem vezetője.

A földrengésre való felkészülésről a fiipregatit.ro oldalon lehet tájékozódni.

forrás: MTI, Agerpres

fotó: INFP/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük