Felhívás!

Az USR PLUS benyújtotta a kormány elleni bizalmatlansági indítványt

Az USR PLUS benyújtotta a kormány elleni bizalmatlansági indítványt Románia

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be péntek este a Cîțu-kormány ellen az USR PLUS szövetség, a kormánykoalíció középső pártja – jelentették be a szövetség társelnökei: Dan Barna és Dacian Cioloș.

A bizalmatlansági indítványt az USR PLUS szövetség és az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselői írták alá.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes kijelentette: azt remélik, hogy rövid időn belül új miniszterelnöke lesz az országnak, aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott koalíció valamennyi pártjának a támogatását élvezi. Dan Barna hozzátette, az USR PLUS miniszterei a jövő hét elején be fogják nyújtani a kormányból való lemondásukat.

Dacian Cioloș beszámolt róla: a koalíció vezetőinek péntek esti tanácskozásán sikertelenül próbálták meggyőzni a partnereiket, hogy a koalíció működéséhez olyan miniszterelnökre van szükség, aki valamennyi fél bizalmát élvezi. A koalíciós partnerek kiálltak Florin Cîțu mellett, így az USR PLUS szövetségnek nem maradt más lehetősége, mint bizalmatlansági indítvány benyújtásával elérni a miniszterelnök cseréjét.

Dan Barna úgy értékelte: Florin Cîțu nem érdekelt már abban, hogy a koalíció a jelenlegi felállásban dolgozzon tovább. Szerinte erre utal az a tény, hogy péntek este, egy órával a koalíciós egyeztetés előtt a kabinet az USR PLUS miniszterei távollétében fogadta el az Anghel Saligny fejlesztési tervet, amellyel kapcsolatban a szövetség korábban kifogásokat fogalmazott meg.

Egy bizalmatlansági indítvány benyújtásához legkevesebb 117 képviselő aláírására van szükség, a kormány pedig akkor bukik meg, ha az indítványt 234 képviselő és szenátor megszavazza. Az USR PLUS szövetség a nyolcvan képviselőjével és szenátorával egymaga nem nyújthatott volna be bizalmatlansági indítványt, ezért volt szüksége az AUR támogatására.

George Simion, az AUR társelnöke elmondta, az indítványt pártja kezdeményezésére nyújtották be, de más politikai erőkhöz tartozó törvényhozók is aláírták. Nyomatékosította azonban, hogy nem kötöttek, és soha nem is kötnek szövetséget ezekkel a politikai erőkkel, az AUR és az USR, illetve a PSD egyetlen közös célját a Cîţu-kabinet menesztése jelenti.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu bejelentette: pártja képviselői és szenátorai megszavazzák az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványát. A három politikai alakulat együtt 280 képviselővel és szenátorral rendelkezik.

Marcel Ciolacu ugyanakkor közölte, hogy az “USR-AUR szövetségnek” megoldást kell javasolnia a politikai válságból való kilábalásra, ugyanis, hogy Florin Cîţu helyét Ludovic Orban vagy Dan Barna veszi át, “csak a koalíción belüli koncosztozkodás” folytatódik, az emberek problémái nem oldódnak meg.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.