Felhívás!

Az USR egyszerű indítványt nyújt be az igazságügyi miniszter ellen

Az USR egyszerű indítványt nyújt be az igazságügyi miniszter ellen Románia

Egyszerű indítványt nyújt be jövő héten Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – jelentette be szerdán a párt szóvivője, Ionuţ Moşteanu.

A képviselő beszámolója szerint az USR azért döntött így, mert az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) felszámolását előíró, Cătălin Predoiu által indítványozott tervezet csak “bohóckodás”.

Moşteanu úgy vélekedett, Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori elnöke “nagyon büszke lehet most Predoiu miniszterre”, aki a tervezettel csak “tökélyre emeli” a SIIJ-t.

“Vakvágányra akarták tenni a korrupcióellenes ügyészséget, és íme, rövidesen sikerül nekik. Most derül ki, valójában milyen tervei voltak a PNL-nek és Klaus Iohannisnak az igazságszolgáltatással. Csak díszletnek használták az igazságszolgáltatást” – jelentette ki az USR szóvivője.

Az USR szóvivőjének állítása szerint csütörtökön a parlamenti képviselők egy csoportja a Velencei Bizottság képviselőivel tárgyal a SIIJ felszámolását előíró törvénytervezetről. Ionuţ Moşteanu szerint azonban a megbeszélésre nem hívták meg mindegyik frakciót, jómaga is csak “parlamenti forrásokból” értesült a találkozóról.

Az USR szóvivője emlékeztetett: pártja korábban a SIIJ felszámolását előíró törvényről véleményezésére kérte fel a Velencei Bizottságot, és meglepődve szerzett tudomást arról, hogy a téma kapcsán csütörtökön megbeszélésre kerül sor a bizottság és a román parlament képviselői között. “Az lett volna a normális, ha a találkozóra valamennyi frakciót meghívják” – vélekedett Moşteanu.

A politikus arról is beszámolt, hogy kedden Marcel Ciolacunál, a Szociáldemokrata Párt és a képviselőház elnökénél érdeklődött erről a találkozóról, aki nem tudott ilyen megbeszélésről. “Aggasztónak találom, hogy a képviselőház elnöke és a koalíció egyik vezetője nem szerez tudomást egy ilyen fontos eseményről. Értesíteni kellene őt erről” – mondta Moşteanu.

Az USR szóvivőjének tájékoztatása szerint pártja szerdán felkérte a két házelnököt, hogy engedélyezzék egy képviselőjük részvételét a Velencei Bizottsággal folytatandó megbeszélésen. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.