Felhívás!

Az új karanténtörvény ellen is alkotmányossági óvást emelt az ombudsman

Az új karanténtörvény ellen is alkotmányossági óvást emelt az ombudsman Románia

Az új karanténtörvény ellen is alkotmányossági óvást emelt pénteken az ombudsman, miután július első három hetében a korábbi karanténintézkedések jogalapját megszüntető alkotmánybírósági határozat hátráltatta a koronavírus-járvány elleni védekezést.

A nép ügyvédje ezúttal nem a törvény egésze ellen emelt kifogást, hanem azt a rendelkezést találta alkotmánysértőnek, amely szerint a tünetmentes fertőzöttet legfeljebb 48 óráig lehet orvosi kivizsgálás céljából akarata ellenére elszigetelni egy egészségügyi intézményben.

Az ombudsman szerint a szabadságvesztéssel felérő elszigetelés az utolsó megoldás kellene legyen, ha már a kevésbé “korlátozó” lehetőségek kimerültek, nem pedig az első, a törvény erejével előírt intézkedés.

Ludovic Orban miniszterelnök az újabb alkotmányossági óvást Románia alapvető érdekei elleni támadásként értékelte. A kormányfő érthetetlennek nevezte a “kitartást”, amellyel az ombudsman azokat a törvényeket támadja, amelyek nélkülözhetetlenek a járvány megfékezése, az emberek életének és egészségének megvédése szempontjából.

A miniszterelnök felidézte, hogy a korábbi karanténintézkedések jogalapját is az ombudsman óvása nyomán számolta fel az alkotmánybíróságnak és a kormánynak ezért három hétig nem voltak eszközei arra, hogy a fertőzötteket elkülönítse, a velük érintkezésbe került embereket pedig karanténban tartsa. A joghézag három hetében – az új karanténtörvény hatályba lépéséig eltelt időszakban – több mint kétszeresére emelkedett az ismert koronavírusos aktív fertőzöttek, illetve a naponta diagnosztizált új esetek száma.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások