Hirdetés
Hirdetés

Az ügyészség már minősített emberölés miatt folytat bűnvádi eljárást a caracali gyilkos ellen

Az ügyészség már minősített emberölés miatt folytat bűnvádi eljárást a caracali gyilkos ellen Románia

Minősített emberölésre terjesztette ki a Gheorghe Dincă ellen folyó büntetőjogi eljárást a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) – közölte Giorgiana Hosu, az intézmény helyettes vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

A férfi ellen most már a 18 éves Luiza Melencu és a 15 éves Alexandra Măceşan meggyilkolása miatt is folyik az eljárás.

Az ügyész közölte, hogy Dincă július 25-én déli 12 óra körül ölte meg 15 éves áldozatát, akit caracali otthonában tartott fogva és megerőszakolt.

Gheorghe Dincă vasárnap beismerő vallomást tett, elmondva, hogy Alexandra Măceşant akkor ölte meg, amikor rajtakapta, hogy telefonál. Azt is beismerte, hogy a holttestet elégette. Feltehetően így tett korábbi áldozata, Luiza Melencu esetében is – mondta az ügyész.

A férfi udvarán, egy fém hordóban csontdarabokat és emberi fogakat találtak, valamint ékszereket, amelyeket Alexandra Măceşan édesanyja a lánya tulajdonaként azonosított.

FRISSÍTÉS: Ellenőrzéseket végez az Igazságszolgáltatási Felügyelet

Hivatalból kivizsgálásba kezdett az Igazságszolgáltatási Felügyelet (IJ) a caracali esetben foganatosított ügyészségi eljárás szabályosságával kapcsolatban.

Az intézmény ugyanakkor azt is kivizsgálja, hogy milyen körülmények között kerültek nyilvánosságra a büntetőjogi nyomozás bizonyos részletei.

Az IJ közleményben tájékoztat, hogy ellenőrizni fogja, vannak-e fegyelmi kihágásra utaló jelek abban a módban, ahogy az ügyészek eljártak a caracali eset kapcsán.

Szombaton az Ügyészek Jogállásának Védelmében Mozgalom nevű egyesület közleményben időrendi sorrendben ismertette a július 24-25-i caracali eset mozzanatait. Az egyesület állítása szerint az elkövető egyetlen szomszédja sem telefonált az 112-es segélyhívó számra a kérdéses időszakban.

Az ügyészek egyesülete leszögezi, az áldozat tartózkodási helyének beazonosítása végett minden telefonszámot leellenőriztek, amelyről feltételezhető volt, hogy kapcsolatba hozható a kiskorú lány eltűnésével. Azt is közölték: az 112-es számot hívó áldozat annyit mondott, hogy lát egy fát, egy piros kerítést, egy fenyőfát, kutyákat és egy személygépkocsit. A Speciális Távközlési Szolgálat az általa használt rendszer segítségével a hívás alapján akkora területre tudta leszűkíteni a bemért helyszínt, amelyen több száz ház található. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) műszaki felszerelését ugyanis az alkotmánybírósági döntés miatt már nem lehet igénybe venni a bűnvádi nyomozásokhoz – teszi hozzá az egyesület.

Az ügyészek szervezete azt is leszögezi: egyetlen ügyész sem tiltotta meg a rendőröknek, hogy behatoljanak a tett helyszínére. A rendőrök egyébként azt kommunikálták nekik, hogy a tettes házán és udvarán semmiféle mozgást vagy hangot nem észlelnek – teszi hozzá az Ügyészek Jogállásának Védelmében Mozgalom nevű egyesület.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások