Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ támogatja a parlamenti választások előrehozását

Az RMDSZ támogatja a parlamenti választások előrehozását Románia

Támogatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hogy előrehozzák az év végén esedékes parlamenti választásokat, de erről nem kötött megállapodást a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párttal (PNL) – közölte szerdán Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, akit az Agerpres hírügynökség idézett.

Hirdetés
Hirdetés

A frakcióvezető kifejtette: ősszel – Viorica Dăncilă szociáldemokrata kormányának megbuktatásakor – semmi esély nem mutatkozott az előrehozott választások kiprovokálására, de most már sokkal több törvényhozó hajlik erre a megoldásra, mert nagyon nehéz fontos döntéseket hozni a jelenlegi felaprózott, kilenc frakcióval működő parlamentben.

Hozzátette: a nehézkes egyeztetéseket a PNL úgy próbálja áthidalni, hogy egy sor döntést parlamenti vita nélkül, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással léptet hatályba, de ezzel sérül a demokrácia, úgyhogy az RMDSZ inkább a választások megrendezését siettetné.  

„Most sem egyszerű eljutni az előrehozott választásokig, de ha az RMDSZ-en fog múlni, mi igent mondunk” – szögezte le Korodi. Szerinte az RMDSZ – egy nemzeti közösség érdekképviselete lévén – másfajta viszonyt ápol választóival, mint egy hagyományos politikai párt, és így bármikor készen áll a választásokra, akkor is, ha előrehozzák.

A frakcióvezető cáfolta az Adevărul értesülését, miszerint az RMDSZ erről már meg is állapodott a PNL-vel. Megjegyezte: amiről döntést hoz az RMDSZ, azt nyilvánosságra is hozza.

Romániában akkor lehet feloszlatni a parlamentet és előrehozott választásokat rendezni, ha a kormányt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják vagy a miniszterelnök önként benyújtja lemondását, majd a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza az államfő miniszterelnök-jelöltjét.

A PNL azért szeretne előrehozott választásokat, mert attól tart, hogy a népszerűtlen kormányzati intézkedések miatt a szimpátiahullám év végéig elapad, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenzékben ugyanúgy meg fog erősödni, mint 2016-ban, a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány regnálása idején.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 8., 19:11
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Ez úgy röhejes,ahogy le van írva. Csak akor hozzák nyílvanyossagra a döntéseik, mikor ázok már más forrásokból rég kiderültek. És bármibe fogadok, hogy az utolsó percben megint visszatáncoltok a PSD mellé