Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ saját jelöltlistájára várja az erdélyi magyar pártok jelöltjeit az EP-választásokon

Az RMDSZ saját jelöltlistájára várja az erdélyi magyar pártok jelöltjeit az EP-választásokon Románia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kész együttműködni a Magyar Polgári Párttal (MPP) az európai parlamenti (EP) választásokon, de nem fogadja el az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) javaslatát, hogy alkossanak hárompárti választási koalíciót.

Erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszélt pénteken Marosvásárhelyen, a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón. Az elnök újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a választási koalíció azt jelentené, hogy a szövetség feladja identitását.

Kelemen Hunor kijelentette: azt tudják ajánlani az RMDSZ-szel versenyző pártoknak, hogy jöjjenek jelöltjeikkel az RMDSZ listájára. “Az RMDSZ listája nyitva áll bárki számára” – jelentette ki. Hozzátette: a szövetség március elsejéig rangsorolja jelöltjeit. Azt tartotta reálisnak, hogy a Romániában 6,5 százalékot kitevő erdélyi magyarság két jelöltet juttasson az európai parlamentbe. Három jelölt bejuttatásához a magyarság jelöltlistájának a szavazatok 9,26 százalékát kellene megszereznie.

Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ elnöke kijelentette: egy erős Európához, fejlődő Erdélyhez és egy erős Kárpát-medencei magyar EP-képviselethez szeretne az RMDSZ hozzájárulni. Hozzátette: reményei szerint a Európai Néppárton belül a Kárpát-medencei magyar képviselőket tömörítő magyar frakció lesz a második legerősebb a német frakció után.

A politikus szerint az EU-nak nincsen alternatívája, hiszen egyedül sem Németország, sem Franciaország nem tudna a globalizáció világában versenyre kelni Kínával és az Egyesült Államokkal. Azt tartotta bajnak, hogy az EU-ban “egyesek azt gondolják, a választókat kell folyamatosan megszidni azért, hogy mit választottak”. “Reformokra van szükség és egy erős néppárti frakcióra” – tette hozzá Kelemen Hunor.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük