Felhívás!

Az RMDSZ nem mond le a kisgyermekes szülők 1500 lejes támogatásának folyósításáról

Az RMDSZ nem mond le a kisgyermekes szülők 1500 lejes támogatásának folyósításáról Románia

Törvényt módosítana az RMDSZ, hogy a kisgyermekes szülők a lehető leghamarabb megkaphassák az 1500 lejes támogatást – tájékoztat közleményében a szövetség.

A jogszabály-módosítást kidolgozó Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta, az 1500 lejes támogatás január 1-jétől életbe lépett, azonban a pénzügyminisztérium a költségvetés elkészítésekor nem számolt ezzel a törvénnyel, illetve nem dolgozta ki a jogszabály alkalmazási normáit. “Ezért az RMDSZ magát a törvényt pontosítja annak érdekében, hogy a szülők mielőbb megkaphassák ezt a támogatást” – fogalmazott.

A Bihar megyei parlamenti képviselő elmondta, a jelenlegi módosítás kitér minden vállalkozásra, egyéni, kis- és középvállalkozásokra egyaránt, így 1500 lejes havi, személyenkénti adójóváírásban részesülnek azok a vállalkozások, amelyek támogatják alkalmazottjaik gyermekeinek bölcsődébe vagy óvodába íratását, járását.

“A módosításban továbbá pontosítjuk, hogy melyek azok az oktatási intézmények, amelyek esetében jogosult a szülő a támogatásra, továbbá amennyiben egy szülő részesül az 1500 lejes támogatásban, akkor nem igényelheti az önkormányzat által kibocsátott bölcsődei értékjegyeket” – taglalta Szabó Ödön a módosítás részleteit.

A törvényhozó megcáfolta a pénzügyminisztériumnak azt a kifogását is, amely szerint az állami költségvetésből 4,5 milliárd lejt kellene a szülők támogatására fordítani. “Jelenleg közel 530 ezer óvodást tart számon az állam, ebből 280 ezer gyermek jár normál, délelőtti óvodába, ők nem részesülhetnek ebben a kedvezményben, hisz nincs elszámolható költség. Így a legfőbb kedvezményezett az a többi közel 250 ezer gyermek, aki állami napközi óvodába jár, és akik hozzávetőlegesen 300 lej étkezési költséggel, legtöbb 9-10 hónapig terhelnék meg az államkasszát az adójóváírással. Amennyiben ehhez hozzászámolom a magánóvodákat, ahova közel 30 ezer, és a bölcsődéket, ahová közel 20 ezer gyermek jár, akkor a támogatás kb. 650-700 milliós költséget jelent egy teljes évre a teljes rendszernek, ha minden érintett szülője dolgozik és leírhatja a költségeket. Természetesen ez a maximális szám, a valós költségvetés kisebb, hiszen azok, akik nem dolgoznak, nem vehetnék igénybe a kedvezményt. Ez messze nem egy 4,5 milliárdos költségvetési teher, ahogyan azt a pénzügyminisztérium állítja” – érvelt.

Mint ismert, tavaly októberben a képviselőház döntő házként fogadta el az RMDSZ-nek azt a kezdeményezését, amely két módosítást vezetett be: az 1500 lejes adójóváírást a vállalkozásoknak a kisgyermekes szülők támogatására, valamint adóalap-csökkentést a cégeknek, amennyiben duális középiskolai, egyetemi oktatásban vesznek részt. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nemcsak a középfokú oktatás szintjén írhatják le adóalapjukból az elméleti oktatás mellett a cégeknél zajló gyakorlati képzések költségeit, hanem megtehetik azt az egyetemi oktatás esetében is.

“Több helyről is jelezték, hogy ugyan hiányosan, de sikerült alkalmazni a törvényt az év első hónapjában, azonban a pénzügyminisztérium nem a felmerülő esetleges problémák megoldására koncentrált, hanem inkább egyszerűen felfüggeszti a törvény alkalmazását. A mostani kezdeményezéssel gyorsítani akarjuk az újbóli hatályba lépésnek az esélyét” – nyilatkozta Szabó Ödön.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások