Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ módosítaná a josogítvány megszerzésének menetét

Az RMDSZ módosítaná a josogítvány megszerzésének menetét Románia

Törvénymódosítást dolgozott ki és iktatott a parlamentben az RMDSZ a járművezetői jogosítvány megszerzésének átszervezésére vonatkozóan. A törvénytervezet bővíti a járművizsgáztatók körét azáltal, hogy nem csak rendőrtisztek lehetnek vizsgabiztosok, hanem olyan személyek is, akik vizsgáztatói engedélyt szereznek – tájékoztatott szerdán az alakulat.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a törvénytervezet egyik kidolgozója elmondta, a törvénymódosításra azért volt szükség, mert a gépjármű-bejegyzési és jogosítvány-kibocsátó igazgatóság (DRPCIV) személyzethiány miatt nem tud olyan ütemben vizsgáztatni, mint amennyire igény lenne, ezért a vizsgázóknak akár hónapokat is kell várniuk arra, hogy időpontot kapjanak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgára. „Az általunk kidolgozott törvénykezdeményezés célja, hogy átláthatóbbá tegye a jelenlegi szabályozási rendszert és megkönnyítsük a járművezetői jogosítvány megszerzésének adminisztratív eljárásait’ – mondta a képviselő.

Az RMDSZ parlamenti frakciója által iktatott törvénymódosítás számos előnyös rendelkezést tartalmaz a jogosítvány megszerzésének adminisztratív eljárásaira vonatkozóan is: nem lenne kötelező a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsgát ugyanazon a településen letenni, vagyis a tanulóknak lehetősége lenne különböző vizsgaközpontot választani tartózkodási helyük függvényében. Továbbá, a gyakorlati vizsgán a szakoktatónak kötelezően jelen kellene lennie a járműben annak érdekében, hogy csökkentse a vizsgázó stressz-szintjét, valamint felügyelni tudja a vizsga szabályos lefolyását.

A törvénytervezet értelmében a vizsgabiztosok képzéséért és engedélyeztetéséért a szállításügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó Román Közúti Hatóság (ARR) felel majd. Vizsgabiztosi engedélyt szerezhet az, aki betöltötte 23. életévét, legalább három éve B kategóriájú jogosítvánnyal rendelkezik, az utóbbi három évben nem vonták be vagy függesztették fel jogosítványát. Kitétel ugyanakkor az is, hogy az illető nem tölthet be állást valamely autóiskolában, valamint el kell végeznie a vizsgabiztosi képzést – olvasható a közleményben.

„Abban az esetben, ha valaki C és D járműkategóriára szeretne vizsgabiztosi engedélyt szerezni, a fenti kitételek teljesítése mellett legalább 5 év vezetési tapasztalattal kell rendelkeznie az adott kategóriában, vagy elméleti és gyakorlati ismeretfelmérő tesztet kell sikeresen teljesítenie. Ezáltal eltörölnénk annak lehetőségét, hogy 3 év vizsgáztatói tapasztalat után a rendőrtiszt bármilyen járműkategóriában vizsgáztasson” – idézi az RMDSZ közleménye Benedek Zakariást.

A képviselő hozzátette, a DRPCIV felelne továbbra is az elméleti vizsga lebonyolításáért, a jogosítványok kibocsátásáért és nyilvántartásáért, csak a gyakorlati vizsga lebonyolítása és a vizsgabiztosok engedélyeztetése kerülne át a Román Közúti Hatóság (ARR) alárendeltségébe.

Amennyiben az RMDSZ által kidolgozott törvénymódosítást elfogadja a parlament, az 2024-től lép majd hatályba.

(forrás: Agerpres, fotó: Pinti Attila)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 5., 13:15
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Kedves udemerések! Jó 5 let, de mivel a járművezetés is 1 szakma, nem lehetne legalább 10-11 osztály elvégzéséhez kötni?! 1re több az agressív analfabéta/szemianalfabéta az utakon!!!!
  Ha a ” vizsgabiztos” 😂 23 éves és van 5 év régisége vizsgáztathat, akár elemivel?! Minimum posztlici, vagy almérnöki!!!!!
  Maguk teljesen idióták nem lehetnek, úgye?!