Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ bárkivel szövetkezik a kétfordulós polgármester-választás bevezetése ellen

Az RMDSZ bárkivel szövetkezik a kétfordulós polgármester-választás bevezetése ellen Románia

Az RMDSZ nem áll össze a Szociáldemokrata Párttal (PSD), de bárkivel szövetkezik a kétfordulós polgármester-választás bevezetése ellen – írja a szövetség szombati közleményében.

Hirdetés
Hirdetés

A dokumentum szerint a szövetség képviselői megszavazzák a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, amely nem tartotta be a szövetségnek tett ígéretet, és felelősségvállalással készül módosítani az önkormányzati választás törvényén.

“A kétfordulós önkormányzati választás bevezetésével polgármestereinknek akár 15-20 százalékát is elveszíthetjük, ami nem szolgálja közösségünk érdekét” – fogalmaz a közlemény.

Az RMDSZ támogatja az előrehozott választásokat.

“Szükség van erre, hiszen a mostani kormánynak nincs többsége a parlamentben, sürgősségi rendeletekkel és felelősségvállalással tud kormányozni. Ez nem érdeke senkinek. Stabil kormányzásra van szükség, az előrehozott parlamenti választással nemcsak fél évet nyer az ország, hanem lehetősége is nyílik elkezdeni idejében építkezni, 2012 óta ugyanis kormányzati válság van, az Ungureanu-kormány bukása óta kilenc kormány váltotta egymást az ország élén” – emlékeztet a dokumentum.

A szövetség “mindenképp azt javasolja”, hogy az előrehozott választás az önkormányzati választás előtt legyen. Meglátásuk szerint június 14-én lehetnének az előre hozott parlamenti választások, június 21-én pedig önkormányzati választások.

200-220 ezer aláírás összegyűjtését vállalja az RMDSZ, nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezés támogatására, ezért hétfőtől aláírásgyűjtésbe kezd.

“A nemzeti régiók védelméről szóló kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió kezelje kiemelt figyelemmel Székelyföldet és a hozzá hasonló régiókat, támogassa ezek gazdasági felzárkózását. A nemzeti régiók védelméről szóló kezdeményezés kiegészíti a Minority SafePack-et, amelyet néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottságnál sikerült iktatni” – írja az RMDSZ közleményében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 19., 12:58
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Miutan elvesztitek a valasztasokat, mert el fogjatok, ne feljetek mert tisztujitas fog kovetkezni a Hirmondo ujsagiroi kozt is. Fokeppen a cenzuratorok fognak repulni ettol az ujsagtol ! Le az UDMR judeo-bolsevista maffiozoival !