Felhívás!

Megállapodást írt alá a PMP, az ALDE és az USR a kijelölt miniszterelnökkel

Megállapodást írt alá a PMP, az ALDE és az USR a kijelölt miniszterelnökkel Románia

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke hétfőn közölte: politikai együttműködési megállapodást írt alá a kormányalakításra felkért Ludovic Orbannal, amelyben vállalja az új kabinet támogatását.

Tomac nagyon jónak minősítette az Orbannal folytatott hétfői megbeszélést, és bejelentette, hogy megállapodást írtak alá, amelyben a PMP elnöke az Orban-kormány támogatása mellett kötelezte el magát. Tomac beszámolója szerint a Nemzeti Liberális Párt elnöke és vezetői ‘teljes nyitottsággal’ viszonyultak olyan, a PMP által fontosnak talált kérdésekhez, mint az infrastrukturális beruházások, a speciális nyugdíjak eltörlése (a katonai nyugdíjat leszámítva), vagy a Moldovai Köztársasággal való kapcsolatok fellendítése. Az Európai Unió különböző országaiban dolgozó 3,5 millió román állampolgár érdekvédelmével kapcsolatban szintén sikerült közös nevezőre jutni – sorolta a PMP vezetője, hozzátéve, reményei szerint olyan témakörökben is közös elképzeléseket fognak felvázolni a PNL-vel, mint a tanügy, az egészségügy és a nagy infrastrukturális fejlesztések.

‘Nagy vonalakban: a PMP mind a 18 törvényhozója jelen lesz a szavazás napján, jelen lesz a szakbizottságokban, és bizalmat fog szavazni a Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök által vezetett kormánynak’ – mondta Eugen Tomac a PNL-elnökkel folytatott tárgyalásokat követően.

Azt is elmondta az újságíróknak, hogy a megállapodás tartalmazza a kétfordulós polgármester-választásra vonatkozó törvénytervezet támogatását, amelyet a parlament fog megvitatni.

Tomac ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kijelölt kormányfőnek ‘nem volt bátorsága’ külön minisztériumot létrehozni a Moldovai Köztársasággal való kapcsolattartásra.

A PMP azt mondta: azoknak a törvényhozóknak, akik még nem hoztak döntést, azt fogja javasolni, hogy szavazzanak bizalmat az Orban-kormánynak.

Megállapodás született az ALDE-vel is

Az Orban-kormány beiktatásának parlamenti támogatására vonatkozó megállapodást írt alá a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL).

Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke a párt központi politikai bizottságának ülése után közölte, hogy kollégáival elfogadták a PNL-vel kötendő megállapodás szövegét, amely 12 pontban foglalja össze az ALDE prioritásait. Ezek között szerepel a kétfordulós polgármester-választás, az igazságügy parlamenti úton történő reformja, a sürgősségi kormányrendeletek kiiktatása, az “egyszínű”, azaz kizárólag PNL által alakított kormány, valamint a törvényhozók és helyi választott képviselők politikai vándorlásának megtiltása.

A feltételek között szerepel az egykulcsos adórendszer megőrzése, a kormány jelenlegi struktúrájának átalakítása, a megyei tanácselnökök közvetett úton történő megválasztása, a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet módosítása, az energetikai beruházások folytatása, a Hidroelectrica vállalat tőzsdei jegyzése, egy európai modell szerint készülő lobbitörvény elfogadása, egy befektetési alap előfeltételeinek megteremtése, és az infrastrukturális fejlesztések folytatása.

Megállapodást írt alá a PNL és az USR

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke közölte, hogy politikai megállapodást írt alá a Nemzeti Liberális Párttal.

Barna elmondta, az Orban-kormány parlamenti támogatását többek közt ennek a megállapodásnak az aláírásához kötötték; ez megtörtént, de hátravan még a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatása, amely szintén meghatározó lesz a parlamenti szavazáskor. Az USR kitart azon álláspontja mellett, hogy mielőbb meg kell szabadulni a Dăncilă-kormánytól, ezért reméli, hogy jövő hétfőn már legitim és a parlament által jóváhagyott kormánya lesz az országnak – közölte a pártelnök a kormányalakításra felkért Ludovic Orbannal folytatott hétfői megbeszélést követően.

A megállapodás kitér többek közt a speciális nyugdíjakra, leszögezve, hogy a teljes állami nyugdíjrendszert a hozzájárulás elvére kell áthelyezni, az alkotmánybíróság döntéseivel összhangban, egyenlő bánásmódot biztosítva mindenkinek.

Barna arról számolt be, a kijelölt miniszterelnök optimista a kvórum tekintetében, és az USR mindent meg fog tenni, hogy meglegyen a szükséges létszám a kormány beiktatásáról döntő parlamenti szavazáskor.

A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja is bizalmat szavaz a kormánynak

A magyartól eltérő nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőinek csoportja teljes létszámmal támogatja az Orban-kormány beiktatását – jelentette ki hétfőn Varujan Pambuccian, az említett parlamenti csoport vezetője.

Pambuccian úgy nyilatkozott a kormányalakításra felkért Ludovic Orbannal való találkozója után, hogy az általa vezetett teljes frakció bizalmat fog szavazni a leendő kormánynak. Csak a beiktatást követően kezdenek részletes tárgyalásokba azokról a törvénytervezetekről, amelyek a kisebbségek törvényhozócsoportját érzékenyen érintik. “Remélem, hétfőn beiktatják a kormányt” – mondta a képviselő, aki azt is közölte, hogy a kormány jóváhagyásáról döntő parlamenti szavazáskor a csoport minden tagja jelen lesz.

Varujan Pambuccian reméli, hogy az új kormány stabilitást biztosít az országnak jövőre, a helyhatósági és parlamenti választások évében. Azt is javasolta Orbannak, hogy a kormányfőtitkár miniszteri rangot kapjon, de állítása szerint nem kérte, hogy ezt a funkciót az általa vezetett frakció valamelyik tagja kapja meg.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.