Felhívás!

Az ítélőtábla feloldotta a vesztegzárat Gornet településen

Az ítélőtábla feloldotta a vesztegzárat Gornet településen Románia

Helyt adott a bukaresti ítélőtábla a Prahova megyei Gornet község önkormányzata által benyújtott igénylésnek, és érvénytelenítette az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) azon döntését, amellyel vesztegzár alá helyezték a települést. A helyi hatóságok kártérítésre vonatkozó igénylését elvetette az ítélőtábla.

A döntés nem végleges – két napon belül megfellebbezhető -, de végrehajtandó.

A Prahova megyei vészhelyzeti bizottság július 22-én döntött Gornet vesztegzár alá vonásáról, miután két hét alatt 15 koronavírusos megbetegedést igazoltak a településen. Később a DSU vezetője rendeletet adott ki a karanténról, ezt támadta meg a bíróságon a helyi önkormányzat.

A községet képviselő ügyvéd, Bogdan Dumitru akkor úgy nyilatkozott, a helyi hatóságok 500 ezer euró kártérítést követelnek, mivel több mint 450 ember munkahely nélkül maradt, miután a más településeken lévő munkáltatóik megtiltották nekik, hogy bemenjenek dolgozni, ugyanakkor a község polgárait nem fogadták a szomszéd települések boltjaiban, gyógyszertáraiban, teljesen elszigetelődtek, sőt még “meg is szólták” őket.

Később az ügyvéd bejelentette, hogy 4 millió euró kártérítést kérnek a DSU-tól.

Bogdan Dumitru arra hivatkozva kérte az ítélőtáblától a karantént elrendelő határozat törvénytelenné nyilvánítását, hogy a rendelet kibocsátásakor a DSU a megyei hatóság egy olyan határozatára hivatkozott, amelynek nincs köze a karantén elrendeléséhez, hanem a sertéspestis terjedésének fékezéséről szól. Az ügyvéd azt is felrótta, hogy a Prahova megyei közegészségügyi igazgatóság nem végzett semmiféle epidemiológiai vizsgálatot, nem volt együttműködés a prefektus és a helyi hatóságok között.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.