Hirdetés
Hirdetés

Az igazságügyi törvényeket módosítása ellen tüntettek országszerte

Az igazságügyi törvényeket módosítása ellen tüntettek országszerte Románia

Az igazságügyi törvényeket módosító néhány napja elfogadott sürgősségi kormányrendelet ellen rendeztek tüntetést vasárnap Bukarestben és Románia több nagyvárosában kormányellenes civil szervezetek, amelyhez egyes ellenzéki pártok is csatlakoztak.

A bukaresti kormány székháza előtti téren több ezer demonstráló követelte a kormányrendelet visszavonását, amely szerintük politikai felügyelet alá vonja az igazságszolgáltatást. A tömeg az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt éltette, illetve a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) vezető Liviu Dragnea pártelnök és a kormány lemondását követelte és előrehozott választásokat sürgetett.

A demonstrálók szolidaritásukat fejezték ki a bírákkal és ügyészekkel, akik pénteken az ország több városában néma tüntetéssel, munkabeszüntetéssel tiltakoztak a megkérdezésük nélkül, titokban előkészített jogszabály ellen.

A csendőrség közölte, hogy a – közösségi oldalakon szervezett – bukaresti demonstráció törvénytelen, és a csendőrség mindent megtesz a közrend fenntartásáért.

A román média beszámolói szerint Nagyszebenben, Kolozsváron és Jászvásáron is ezrek vonultak utcára, illetve Románia számos más városában is tüntettek az ellenzéki szervezetek az igazságszolgáltatás függetlenségét féltő, kormányellenes jelszavakkal.

Hirdetés
Hirdetés

A bukaresti kormány kedden fogadott el azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet a tavaly hatályba lépett új igazságszolgáltatási törvények újabb módosításáról. A kabinet egyebek mellett arról határozott, hogy a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, holott a tavalyi reform egyik fő alapelve volt az ügyészi és a bírói pálya szigorú szétválasztása.

A rendelet egy másik előírásával a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló speciális vádhatóságot – amelyet a legutóbbi módosításkor hoztak létre – kivonták a legfőbb ügyész hatásköre alól.

Szerdán az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a kormány rendeletével szemben, és felszólította Romániát, mielőbb térjen vissza az igazságszolgáltatási reformok útjára, és tartózkodjon az eddig elért eredmények eltörlésétől.

A kormány sajtóirodájának vasárnapi közlése szerint Viorica Dăncilă kormányfő hétfőre konzultációra hívta a bírák és ügyészek szervezeteit, ám azok azzal utasították el, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége nem alku tárgya.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük