Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Unió jövője lesz a nagyszebeni EU-csúcs fő témája

Az Európai Unió jövője lesz a nagyszebeni EU-csúcs fő témája Románia

Klaus Johannis államfő lesz a házigazdája az európai uniós vezetők csütörtökön, Nagyszebenben tartandó informális ülésének. Az eseményen az elnök ismertetni fogja Románia elképzeléseit az Európai Unió (EU) 2019-2024-es időszakra vonatkozó stratégiai menetrendjével kapcsolatban.

Az Államelnöki Hivatal keddi tájékoztatása szerint a nagyszebeni informális ülés fő témáját az EU jövője képezi majd, és külön hangsúlyt kap a 2019-2024-es stratégiai menetrend. Az európai állam- és kormányfők véleménycserét folytatnak majd arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie és milyen prioritásokat kell meghatároznia az EU-nak az elkövetkező évekre.

Az eseményen Johannis elnök ismertetni fogja Románia elképzeléseit a következő öt évre vonatkozó stratégiai menetrendről. A dokumentumot az Európai Tanács június 20-án és 21-én zajló csúcstalálkozóján tervezik elfogadni, a nagyszebeni ülésen megfogalmazandó következtetések alapján.

Az EU27-ek ugyanakkor elfogadnak majd egy nyilatkozatot is az Európai Unió jövőjéről.

Az EU Tanácsának soros elnökségét ellátó Románia által szervezett informális ülésen jelen lesz az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker, illetve az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani is.

Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTÉS: A miniszterelnök ismét szóvá tette, hogy nem kapott meghívást

Viorica Dăncilă miniszterelnök kedden újból megerősítette: nem kapott meghívást Klaus Johannis államfőtől, hogy részt vegyen az Európai Unió vezetőinek csütörtökre tervezett nagyszebeni csúcsértekezletén.

A miniszterelnök úgy kommentálta azokat a híreket, melyek szerint Klaus Johannis szemrevételezi a találkozó helyszíneit, hogy “nagyon helyes, hogy megnézi, hogy mit fektetett a kormány a csúcsértekezlet megszervezésébe, hisz a szervezéshez szükséges pénzalapok nagy részét a kormány adta”.

A miniszterelnök részt vett kedden az Európai Unió innovációval kapcsolatos konferenciáján, amelyet az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Románia szervezett.

FRISSÍTÉS 2: Johannis: valamennyi uniós tagállamnak egy képviselője van az Európai Tanácsban

Valamennyi uniós tagállamnak egy képviselője van az Európai Tanácsban, és Romániát az államfő képviseli – mondta kedden Klaus Johannis elnök, aki szerint a miniszterelnöknek a nagyszebeni EU-csúcsra való meg nem hívásával kapcsolatos vita mesterségesen kreált.

Johannis nyilatkozatában rámutatott, Románia Alkotmánya értelmében az államfő feladata képviselni az országot az Európai Tanács (ET) ülésein, és Nagyszebenben kizárólag az Európai Tanács fog ülésezni ezen a héten, semmilyen más formátumban nem ülnek össze az uniós vezetők – magyarázta az államfő. Hozzátette, ezekre az ülésekre kizárólag az Európai Parlament elnökét hívják meg, ami Donald Tusk elnök feladata. Ezért Johannis úgy véli, hogy a román miniszterelnöknek az eseményre való meg nem hívásával kapcsolatos vita mesterségesen kreált téma. “Nincs itt szó sem rosszhiszeműségről, sem rosszakaratról, egyszerűen az van, hogy az Európai Tanács ülésein az államfőnek van helye” – nyomatékosította.

Az elnök kiemelte, az uniós csúcstalálkozók napirendjén mindig sok jelentős téma szerepel, és rendszerint szűkös az idő, így fontos, hogy mindig konkrétumokról tárgyaljanak. Hozzátette, a nagyszebeni ülés keretében sem lesznek “protokolláris események, amelyeken csak úgy töltsék az időt”.

Johannis rámutatott, a nagyszebeni polgármesteri hivatal szervez egy koncertet csütörtök estére, és erre szívesen látnak mindenkit, aki szórakozni szeretne.

Az államfő kedden a helyszínen tájékozódott a nagyszebeni EU-csúcsot megelőző előkészületekről. Az elnök látogatást tett az Európai Tanács informális ülésének helyet adó polgármesteri hivatalban, illetve a Brukenthal-palotában is, amely a munkaebéd helyszíne lesz.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük