Felhívás!

Az Európai Unió 517 millió euróval finanszírozza a bukaresti metróhálózat kibővítését

Az Európai Unió 517 millió euróval finanszírozza a bukaresti metróhálózat kibővítését Románia

Az Európai Unió 517 millió euróval finanszírozza a kohéziós alapokból egy új bukaresti metróvonal megépítését, amely összeköttetést teremt a jelenlegi metróhálózat és a román főváros Henri Coandă nemzetközi repülőtere között, a döntést Corina Cretu regionális politikáért felelős európai biztos jóváhagyta.

Az Európai Bizottság szerdai közleménye emlékeztetett, hogy a beruházási terv része a nagy infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozó ágazati operatív programnak. Az uniós támogatást egy 6 kilométeres szakasz megépítésére fordítják, amely része az összesen 14 kilométeres szakasznak.

Az unió által támogatott szakaszon hat állomás épül meg, amelyek a már meglévő 1 Mai és a Băneasa kereskedelmi központnál megépülő Tokyo megálló között teremt összeköttetést. A támogatásból 12 metrószerelvényt is vásárolnak.

Az Európai Bizottság közölte, hogy ez a projekt 1,8 millió állampolgárnak a közlekedését könnyíti meg. A beruházás átadását 2023-ra tervezik, az építkezési munkálatok  várhatóan az év második felében kezdődnek el.

A teljes, 14 kilométeres szakaszon összesen 12 megálló lesz, a terv teljes költségét 1,391 milliárd euróra becsülte a román közlekedési minisztérium.

A metróhálózat kibővítését Románia eredetileg a 2020-as Európa-bajnokságra ígérte meg az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA), de már egy ideje bizonyossá vált, hogy a nemzetközi sporteseményre nem fog elkészülni. Az Eb-n Bukarest is otthont ad majd házigazdaként négy mérkőzésnek.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.