Hirdetés
Hirdetés

Az európai és euroatlanti diplomácia fővárosa lesz Bukarest jövő héten

Az európai és euroatlanti diplomácia fővárosa lesz Bukarest jövő héten Románia

Az európai és euroatlanti diplomácia fővárosa lesz Bukarest jövő héten, november 28-a és 30-a között.

Kedden és szerdán a román fővárosban tartják meg a NATO-tagállamok külügyminisztereinek soros értekezletét, amelynek Bogdan Aurescu külügyminiszter lesz a házigazdája.

Ugyanakkor hétfőn és kedden zajlik majd Bukarestben a müncheni vezetők találkozója, amelynek társszervezője a román külügy.

“Három napon át az európai és euroatlanti diplomácia fővárosa lesz Bukarest” – jelentette ki pénteken Bogdan Aurescu. A tárcavezető hozzátette, a legmagasabb szintű nemzetközi részvétellel zajló két eseményt első alkalommal rendezik meg Romániában egy, a regionális és euroatlanti biztonság szempontjából kritikus időszakban. Ez igazolja egyrészt Románia aktív nemzetközi szerepvállalását különösen kül- és biztonságpolitikai téren, másrészt a fekete-tengeri térség stratégiai jelentőségét – nyomatékosította.

A NATO-tagállamok külügyminisztereinek értekezlete az első ilyen jellegű esemény, amelynek Románia adhat otthont az ország 2004-es NATO-csatlakozása óta, és a 2008-as csúcstalálkozó után a második hivatalos NATO-találkozó, amely Bukarestben zajlik.

Ugyanakkor ez az első olyan magas szintű NATO-találkozó, amelyet a keleti szárnyhoz tartozó államban tartanak azóta, hogy 2022. február 24-én Oroszország támadást indított Ukrajna ellen.

Ez lesz az első magas szintű NATO-találkozó a június végi madridi csúcstalálkozót követően, amelyen lehetőség adódik a madridi döntések gyakorlatba ültetésében elért eredmények megvitatására, illetve a 2023-ban Vilniusban sorra kerülő NATO-csúcstalálkozó döntéseinek előkészítésére – nyomatékosította a külügy.

A harminc tagállam külügyminiszterei, a NATO-főtitkár és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének más magas rangú politikai és katonai tisztviselői mellett a szervezethez való csatlakozásra meghívott Finnország és Svédország külügyminisztere is jelen lesz a bukaresti értekezleten.

A partnerországok számára nyitott üléseken részt vesz a Moldovai Köztársaság, Ukrajna, Grúzia, valamint Bosznia-Hercegovina külügyminisztere is. 

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • User
    Dátum: 2022. november 27., 11:55
    ÉRTÉKELÉS: 6

    2008-ban, Bukarestben, dobta be az USA, hogy Ukrajna NATO tag kellene legyen. A háborút beindító események is akkor indultak el. Természetesen Oroszországot le lehet győzni. Habár feltevődik a kérdés, hogy nem vesz-e még rosszabb fordulatot a háború. Viszont Európa el kell gondolkodjon, hogy mit csinál az orosz energia és nyersanyag nélkül. Amit máshol fog beszerezni jóval drágább lesz és az ipara versenyképességét ássa alá. Izgalommal várjuk a folytatást.