Felhívás!

Az Európai Bizottsághoz intézett levelet Marcel Ciolacu

Az Európai Bizottsághoz intézett levelet Marcel Ciolacu Románia

Az Európai Bizottság (EB) vezetőihez intézett levelet Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki szerint “a román kormány antidemokratikus intézkedései veszélybe sodorják a jogállamiságot”.

Az Ursula von der Leyen EB-elnök és Frans Timmermans EB-alelnökhöz intézett levélben Ciolacu felidézte, hogy a román jobbközép parlamenti többség alkotmányellenesen nevezte ki a közszolgálati televízió és rádió ideiglenes vezetőit, a beruházásokért és európai projektekért felelős miniszter elleni egyszerű indítvány parlamenti szavazásán “törvénytelenül” számolták meg a szavazatokat, ugyanakkor “a hatályos törvények megsértésével” menesztették a Romániában nép ügyvédjének nevezett ombudsmant, Renate Webert.     

Ciolacu azt írta, örül, hogy a románok olyan barátok támogatásának örvendhetnek, mint az EB vezetői, akik “mindenek fölé helyezik a jogokat és a népek biztonságát”. “Az elmúlt időszakban történtek miatt kötelességemnek érzem, hogy tájékoztassam Önöket arról, hogy a kormánypártok veszélybe sodorják a demokráciát és a jogállamiságot, ezért az Európai Bizottság támogatását kérem, állítsuk meg ezeket a visszaéléseket2 – írta Ciolacu.     

Rámutatott: a román ellenzék az uniós végrehajtó szerv rendelkezésére áll, hogy megfelelő megoldásokat találjanak annak érdekében, hogy Románia ne haladjon antidemokratikus irányba. Ciolacu szerint a kormánypárti politikusok egyet mondanak Brüsszelben, és közben “otthon az európai értékek ellen cselekszenek”. Hozzátette: a kormánypártok lassan az ellenzék minden pozícióját fel akarják számolni.     

Ciolacu szerint a kormánypártok módosítani akarják az alkotmánybíróság összetételét és a választási törvényeket, hogy számukra kedvezően befolyásolják a következő választásokat. “Úgy gondoljuk, eljött az ideje annak, hogy az Európai Bizottság szóvá tegye ezeket a problémákat, és szólítsa fel a kormánypártokat az antidemokratikus akcióik leállítására” – írta Ciolacu a levélben. Korábban az Európai Bizottság többször elmarasztalta az akkor kormányon levő szociáldemokratákat, hogy az igazságszolgáltatás reformjának akadályozásával veszélybe sodorják a román jogállamiságot.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.