Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az Európai Bizottság 2,6 milliárd eurót fizetett ki Romániának a helyreállítási alapból

Az Európai Bizottság 2,6 milliárd eurót fizetett ki Romániának a helyreállítási alapból Románia

Románia azért kapta meg csütörtökön az uniós helyreállítási alapból megítélt összeg első részletét, 2,6 milliárd eurót (1,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 0,8 milliárd euró hitelt), mert teljesítette a kifizetés feltételéül szabott 14 célkitűzést – tájékoztatott az Európai Bizottság.

A közlemény szerint a célkitűzések a digitális átállással, a fenntartható mobilitással, az ipar karbonmentesítésével, az oktatással, egészségüggyel, a nyugdíj- és az adórendszer reformjával, a vállalkozások támogatásával, illetve a jó kormányzással kapcsolatosak.

Az Európai Bizottság hangsúlyozza, hogy a Next Generation EU központi eleméül szolgáló Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében történő kifizetések a teljesítményen alapulnak, és a román helyreállítási tervben rögzített reformok és befektetések megvalósításától függenek.

Románia a 14 célkitűzés megvalósítására hivatkozva 2022. május 31-én nyújtott be kérelmet az Európai Bizottsághoz az első részlet kifizetésére. Az EB szeptember 15-én pozitívan véleményezte a kifizetési kérelmet.

A román helyreállítási tervben foglaltak megvalósítását összesen 12,1 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással és 14,9 milliárd euró kedvezményes hitellel finanszírozza az EU helyreállítási alapja. 

forrás: Agerpres

fotó: Európai Bizottság/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük