Felhívás!

Az erdélyi magyar diákok alig felének elérhetők az interaktív digitális tanítási módszerek

Az erdélyi magyar diákok alig felének elérhetők az interaktív digitális tanítási módszerek Románia

Egy április elején készített felmérés szerint az erdélyi magyar diákok kevesebb mint fele számára elérhetők az interaktív digitális tanítási módszerek. A felmérés még abban az időszakban készült, amikor a minisztérium csak ajánlotta az online oktatást.

A Koronavírus Erdélyben elnevezésű felmérés hétfőn közzétett eredményei szerint az erdélyi magyar diákok nagy többsége bekapcsolódott a távoktatásba, amely Romániában március 11. és április 3. között fakultatív volt, és csak az elmúlt héttől, a tavaszi vakáció végétől vált kötelezővé.

A felmérés szerint a gyermekek mintegy 9 százaléka számára az iskola semmilyen megoldást nem biztosított az internetes oktatásra. A diákok csupán 45 százaléka számára elérhetők a valóban digitálisnak, interaktívnak tekinthető tanítási módszerek. A diákok 31 százaléka használt digitális oktatási platformokat, és 22 százalékuk az online videokonferenciák segítségével tanult. A mindkét digitális megoldást használó diákok aránya nyolc százalék. A legelterjedtebb oktatási formának az bizonyult, hogy a tanítók, tanárok e-mailen, közösségi oldalon, SMS-ben küldik el a megoldandó feladatokat. Ez a diákok 59 százaléka esetében történt, döntően az elemi osztályokban.

A különböző oktatási formák biztosítása, az ezekhez való hozzáférés jelentős társadalmi egyenlőtlenségeket mutat. Legjobb helyzetben a nagyvárosi, magasan képzett szülők gyermekei vannak, itt a diákok több mint fele részesül digitális távoktatásban. Körükben az is jellemző, hogy az iskola egy időben több oktatási formát is használ, a feladatok hagyományos elektronikus kommunikációval és digitális oktatási platformokon is jönnek, illetve online-órákat is tartanak.

A falvakban lakó, illetve alacsonyabban iskolázott szülők gyermekei esetében jelentősen kisebb a hozzáférési esély. Mind az iskolák, mind pedig a szülők lehetőségei korlátozottak. Évfolyamok szerint az elemi osztályokban nagyon alacsony az interaktív megoldások használata. A digitális távoktatás a felsőbb tagozatok, illetve a végzős osztályok esetében kiemelkedő. Az érettségi előtt állók 72 százaléka online videokonferenciák keretében vagy professzionális platformok segítségével tanul a jelenlegi helyzetben. A diákok átlagosan napi három órát tanulnak a kényszervakációban.

A szülők egyötödének okoz nehézséget a megváltozott oktatási körülményekhez való alkalmazkodás. Az új helyzet az érettségi előtt állóknak jelenti a legnagyobb kihívást. A megváltozott tanulási körülmények ugyanakkor átlagon felüli arányban okoznak nehézséget a többgyermekes családoknak, az anyáknak, illetve a magasabban képzett válaszadóknak.

A szülők 45 százaléka azt látná jónak, ha a távoktatás keretében lezárnák a tanévet. Mintegy 40 százalékuk ugyanakkor az elmaradt időszak hagyományos oktatási formában való bepótlását részesítené előnyben, többségük a nyári hónapokat áldozná erre. A szülők egytizede a tanév megismétlése mellett foglalt állást.

A kutatást az Erdélystat.ro statisztikai honlapot működtető kolozsvári Közpolitikai Elemző Központ Egyesület és a SoDiSo Research közvélemény-kutató cég végezte április 1. és 10. között 7450 személy megkérdezésével. Az adatfelvétel interneten és telefonon történt. Az oktatásra vonatkozó kérdéseket az iskoláskorú családtaggal rendelkezőknek tették fel. Az eredmények a nagyrészt internethasználó, legalább általános iskolai végzettséggel rendelkező 18-80 éves erdélyi magyar populációra vonatkozó becslésnek tekinthetők. A felmérés egészségügyi és gazdasági részét korábban ismertették.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.