Felhívás!

Az energiaárak emelkedésének okait vizsgáló parlamenti bizottság alakult

Az energiaárak emelkedésének okait vizsgáló parlamenti bizottság alakult Románia

Az energiaárak növekedésének okait vizsgáló parlamenti bizottság alakult, amely arra hivatott, hogy megállapítsa, milyen tényezők vezettek a villamosenergia 25, illetve a gáz 20 százalékos drágulásához.

A parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról a képviselők és a szenátorok csütörtökön szavaztak együttes ülésen 399 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett.

Az energiaárak alakulása azt követően lett országos téma, hogy júliusban az éves inflációs ráta 5 százalékra nőtt, és ebben nagy szerepe volt az energiaáraknak. A villamosenergia júliusban 25 százalékkal került többe, mint tavaly a hetedik hónapban, a gázért pedig 20 százalékkal fizet többet a lakosság. Az energiaárak azt követően növekedtek látványosan, hogy a hatóságok tavaly júliustól liberalizálták a földgáz árát, januártól pedig a villamosenergia árát a lakossági fogyasztóknak.

A parlamentnek a héten nem ez volt az első ilyen intézkedése, kedden a képviselőház a védendő fogyasztók minimális energiaszükségleteinek biztosításáról fogadott el törvényt. A jogszabály alapján a koruk, egészségi állapotuk, elégtelen jövedelmük miatt szociálisan rászorulónak minősülő vagy energetikai szempontból elszigetelt területen élő családok, illetve egyedül élő személyek a lakásuk fűtéséhez használt energiahordozótól, illetve jövedelmüktől függően állami támogatást kaphatnak energiaszámláinak kifizetéséhez.

A védendő fogyasztók energetikai szempontból hatékonyabb fűtésrendszerek, illetve háztartási gépek beszerzésére is igényelhetnek támogatást. Raluca Turcan munkaügyi miniszter becslése szerint mintegy félmillió romániai háztartásnak, vagyis több millió embernek nyújt segítséget a védendő fogyasztókról elfogadott törvény.

Elemzők ősszel az energia további drágulására számítanak. A hatóságok szerint az árnövekedésnek nem csak belföldi okai vannak, hanem az egész világon nőttek az energiaárak a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállás következtében megugrott kereslet miatt.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások