Felhívás!

Az EMSZ tervezetet dolgoz ki a zászlótörvény és a közigazgatási törvény módosítására

Az EMSZ tervezetet dolgoz ki a zászlótörvény és a közigazgatási törvény módosítására Románia

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tervezetet dolgoz ki a zászlótörvény és a nyelvhasználati jogokat is szabályozó közigazgatási törvény módosítására – jelentették be Kolozsváron csütörtökön a pártszövetség társelnökei.

Csomortányi István társelnök elmondta: lejárt a Cîțu-kormány első száz napja, és a március 15-én kitűzött nemzeti jelképek miatt Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely polgármesterére kirótt prefektusi bírságok azt mutatták meg, hogy halaszthatatlan a nemzeti szimbólumok és az anyanyelvhasználat kérdéseinek a rendezése.

Mezei János társelnök kijelentette: egyértelművé kell tenni a törvényeket, hogy a bíróságok ne értelmezhessék félre a jelképhasználati, anyanyelvhasználati kérdéseket, amiként jelenleg gyakran megtörténik. Hozzátette: addig is, míg megszületik az új szabályozás, azt az elvet alkalmazzák, hogy minden közterületről eltávolíttatott székely zászló helyett százat adományoznak magánszemélyeknek.

Mezei János hozzátette: az EMSZ törvénymódosítási javaslatát az RMDSZ-szel és a többi nemzeti kisebbség parlamenti frakciójával is egyeztetik, és az a cél, hogy a tervezetet valamennyi érintett magáénak érezze.

Csomortányi István a nyelvhasználati jogokkal kapcsolatos tartalmi kérdésekre is kitért. Megemlítette: úgy kell módosítani a törvényt, hogy ne csak százalékban, hanem abszolút számban is szabja meg azt a küszöbértéket, amely fölött nyelvhasználati jogok illetik meg a nemzeti közösségeket. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy míg egy ezerfős községben a kétszáz fős nemzeti kisebbséget megilletik az anyanyelvhasználati jogok, Kolozsvár 65 ezer fős magyar közössége nem használhatja anyanyelvét az önkormányzati hivatalokban.

Az MTI kérdésére Csomortányi kijelentette: az EMSZ képviselői a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakciójában tevékenykednek ugyan, de nem érzi, hogy kormányon lennének. Megjegyezte: az RMDSZ egyetlen kormányzati tisztség betöltéséről sem konzultált velük, és a költségvetési törvénnyel sem juttatott fejlesztési támogatásokat az EMSZ-es polgármesterek által vezetett településeknek. Hozzátette: az RMDSZ-es vezetésű települések mintegy százmillió lejt kaptak helyi fejlesztésekre, az EMSZ-es polgármesterek által vezetett települések közül csak Szentegyházára jutott egy 1,2 millió lejes tétel.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. március 27., 18:20
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Legalább 500 szabad munkahely van Kovászna megyében. Olyan, amilyen, de munkahely. De: maholnap nem találsz egy villanyszerelőt, egy szabót, egy vízvezetékszerelőt, egyébről nem is beszélve. A kisebb-nagyobb boltokból, áruházakból viszont szó szerint folyik ki az élelmiszer: aki pedig akarja, megtermelhet magának sok mindent. Arról most ne beszéljünk, hogy a statisztikák szerint a megvásárolt ennivaló 17 %-a a kukában landol. Lehet panaszkodni!