Felhívás!

Az EMNP hívei lelkiismeretére bízza az államfőválasztáson való részvételt és a választást

Az EMNP hívei lelkiismeretére bízza az államfőválasztáson való részvételt és a választást Románia

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mind a hétvégi elnökválasztáson való részvételt, mind pedig a szavazást a magyar közösség tagjainak lelkiismeretére bízza – derül ki a párt elnökségének csütörtöki közleményéből.

A kommünikében kifejtik: az elnökválasztási kampányban a magyar közösség nevében induló jelöltet még 30 esztendővel a rendszerváltozás után sem “fenyegeti” a győzelem reménye, viszont az elnökválasztási kampány lehetőséget teremt a romániai közbeszéd napirendjére tűzni az erdélyi magyarság fontos ügyeit, valamint arra, hogy a közös célok minél több erdélyi magyar szavazópolgárt mozgósítsanak, felmutatva a közösség erejét.

“Az Erdélyi Magyar Néppárt ezért javasolt többpárti és össztársadalmi egyeztetést mind a jelölt személyének, mind az általa képviselt választási program tárgyában. A parlamenti képviselet monopóliumának birtokában ezt az egyeztetést a legnagyobb erdélyi magyar párt ismételten elmulasztotta, kampánya során pedig tetszetősnek látszó, de általános frázisokat puffogtató, a magyar sorskérdéseket szinte teljesen elhallgató üzeneteket adott jelöltje szájába, és eleve lemondott a közösség egy jelentős részének megszólításáról” – állapítja meg az EMNP.

A párt szerint nehéz helyzetben van, aki reálpolitikai megfontolások, és a politikai teljesítmény alapján szeretne dönteni arról: hogyan szavazzon az elnökválasztás első fordulójában.

Az EMNP ezért nem foglalt állást a szavazáson való részvétel és valamely jelölt támogatása tekintetében, hívei lelkiismeretére bízva a döntést.

“Tesszük ezt abban a reményben, hogy a jövő évi két – a magyar közösség szempontjából sokkal fontosabb – választásig sikerül kialakítani a sikeres szerepléshez elengedhetetlen akcióegységet” – zárul az EMNP országos elnökségének közleménye.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.