Felhívás!

Az AUR lázító lázongója

Az AUR lázító lázongója Románia

Sajátos utóhangja van a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) küldöttségének az államelnöki palotában tett látogatásának. A parlamenti pártok egyikeként Klaus Iohannis tárgyalásra hívta a szélsőséges alakulat vezetőit is.

Diana Sosoaca ügyvéd, az AUR szenátora a saját szemszögéből idézi fel a látogatás pillanatképeit:

“Folyamatosan az államelnök szemébe néztem jó erősen. Egyszer csak talpra állt, felálltunk mi is. Abban a pillanatban levettem az arcmaszkomat és letettem az asztalra. Maszk nélkül maradtam Románia elnöke előtt.

Rám nézett, mi is ránéztünk, köszöntöttük egymást: a viszontlátásra, elnök úr! Én onnan bármiféle maszk nélkül jöttem ki. A kormányőrség megdermedt, arra kértek, tegyem fel a maszkot. Azt mondtam nekik, jogaim vannak ebben az országban, orvosi igazolással rendelkezem.

Az őrző-védő szolgálat tagjai falfehérek lettek, megdermedtek, a kijárat felé vezettek, ahol már senkinek nem volt mersze bármit is mondani. Dermedt arccal bámultak rám, nem értették, hogyan sétálhatok a Cotroceni-palotában maszk nélkül. Sétálhatok maszk nélkül, mert a törvény megengedi. Mindenki tudja, hogy törvénytelenek azok a rendszabályok, amelyeket a kormány elfogadott.

Én, Diana Iovanovici Sosoaca, az államelnökkel való tárgyalás idején levettem a maszkomat a szájamról (az orrát azelőtt sem takarta – szerk. megj.), mert jogom van a levegőhöz, a lélegzéshez. Az én jogom!

Aki még sértegetni merészel a közösségi oldalon, letiltom és törlöm a beírásait. Ma én egy üzenetet küldtem a román népnek, a maszkot le kell venni!

Bűnvádi feljelentést teszek az államfői tanácsadókkal és az őrző-védő szolgálattal szemben, akik arra köteleztek, hogy maszkot tegyek, még akkor is, ha a maszk csak a szájamra is került”.

Néhány nappal korábban, egy tévévita során Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-képviselő a stílusa miatt  “piaci cácának” nevezte az ügyvédnőt, Cristian Tudor Popescu (CTP) elemző pedig azt írja róla – mókás szójátékot használva -, hogy “sosokkolta” Sosoaca több megnyilvánulása, a vulgaritás, agresszivitás és ostobaság ilyen keverékét hordozó személlyel ritkán találkozott, lehet, hogy soha. “A Corneliu Vadim Tudor karikatúrája”, jellemzi a hölgyet CTP, és az AUR-ról azt írja, Ceausescuék óta nem volt példa még olyan romániai politikai alakulatra, mint az AUR, ahol anya, apa, fiútestvér, lánytestvér, gyermekek, … mind ott vannak a pártban.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások