Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az áram központosított beszerzéséről szóló sürgősségi rendelet hagy jóvá a kormány

Az áram központosított beszerzéséről szóló sürgősségi rendelet hagy jóvá a kormány Románia

Az elektromos energia központosított beszerzésének bevezetésével készül korlátozni a kormány a termelők nyereségét. Az erről szóló sürgősségi rendeletet tervezetét pénteki ülésén hagyja jóvá a Ciucă-kabinet.

A jogszabály a 10 megawattóránál nagyobb kapacitással rendelkező termelőre vonatkozik, de nem terjed ki a rendelet hatályba lépése után létrehozott vállalatokra és azokra a megújuló forrásokat felhasználó termelőkre, amelyek nem rendelkeznek zöld energetikai tanúsítvánnyal.

A központosított beszerzési mechanizmus lényege, hogy a megtermelt áramot kizárólag a bukaresti energiatőzsde (OPCOM Rt.) vásárolhatja meg, megawattóránként 450 lejes áron, és ugyanezen az áron adja el a szolgáltatóknak.

A rendelet tervezete szerint a jogszabály által érintett piaci szereplőknek novemberben közölniük kell az OPCOM-mal és/vagy az országos áramelosztó vállalattal, a Transelectricával, hogy havonta hozzávetőleg mennyi áramot készülnek termelni/megvásárolni a következő évben. Az adatokat az Országos Energiaszabályozó Hatóság hitelesíti. Ezek alapján az OPCOM decemberben beszerzi a következő évre szükséges árammennyiséget, amit havonta újabb mennyiségek megvásárlásával egészít ki.

Változatlan marad az elektromos energia lakossági ára

Sürgősségi rendeletet készül pénteken elfogadni a kormány, amely a jelenlegi szinten rögzíti januártól az elektromos áram lakossági árát – számolt be a kabinet ülése elején a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă közlése szerint a háztartások számára a fogyasztás függvényében továbbra is ugyanazt a három árkategóriát szabták meg. A 100 kilowattóra alatti átlagos havi fogyasztású háztartásoknak 0,68 lejt, a 100 és 255 kilowattóra közötti havi fogyasztású háztartásoknak 0,8 lejt kell fizetniük egy kilowattóra áramért. A 255 kilowattóra fölötti fogyasztásúak esetében a sávhatár alatti energia árát szintén 0,8 lejjel számolják, a küszöböt meghaladó részt azonban kilowattóránként 1,3 lejjel.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy kis-és középvállalkozások 1 lejt fizetnek januártól kilowattóránként a villamos energiáért, az ipari nagyfogyasztók pedig 1,3 lejt.

Kormányfőtitkár: a központosított árambeszerzési mechanizmus biztosítja az energiaárak fenntartható kompenzálását

A kormány által pénteken elfogadott központosított árambeszerzési mechanizmus biztosítja az energiaárak fenntartható kompenzálását és a román gazdaság versenyképességét – jelentette ki a kabinet ülése után Marian Neacşu.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján a kormányfőtitkár elmondta, hogy a beszerzési mechanizmus végrehajtásában illetékes két gazdasági szereplő, a Transelectrica áramelosztó vállalat és a bukaresti energiatőzsde (OPCOM) tevékenységét a kormányfőtitkárság koordinálja.

Mint ismert, a koalícióban az a döntést született, hogy ne a jelenleg hatályban lévő sürgősségi rendeletben előírt piaci árat, hanem 1,3 lejt fizessenek kilowattóránként az elektromos energiáért a havi 255 kilowattóránál több áramot fogyasztó háztartások. Arra a kérdésre, hogy ezt a módosítást miért nem foglalta bele a kormány a pénteken elfogadott jogszabályba, Marian Neacşu elmondta: a szándék az volt, hogy az utóbbi rendelet kizárólag a beszerzési mechanizmusról szóljon. Hozzátette, hogy az energiaárakat korlátozó sürgősségi rendeletet a parlament fogja módosítani a koalíció döntésének megfelelően. A módosítás a rendelet elfogadása után, reményei szerint legkésőbb két hét múlva hatályba lép.

A kormányfőtitkár a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a kormány által pénteken elfogadott energiaügyi intézkedéseket az EU más tagállamai is alkalmazni fogják, mint ahogy ez más romániai energiaügyi megoldásokkal is megtörtént. 

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 13., 8:11
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A gaz ararol miert nincs semmi? Akik gazzal futenek azok nem szamitanak? Persze mert itt a Szekelyfoldon lakok nem szamitanak, csak akkor ha a rengeteg adot kell befizessek,a tobbi nem szamit. Legalabb miert nem veszik szamitasba, hogy itt joval hidegebb van es hamarabb mint az orszag tobbi reszen es sokkal tovabb is tart es annak fugvenyeben kellene beallitani a gazsegelyt, de mi vagyunk a “frajerek” akiket le lehet huzni a klotyon!!!

 • User
  Dátum: 2022. november 14., 13:18
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Romániának annyi lehetősége van villamos energia előállítására, hogy a fizikai személyek szinte ingyen fogyaszthatnák a villanyáramot. De ebben az országban semmi nem működik a normális paramétereken. A hőerőművek nagy része le van állítva, a bányaipar elhanyagolva, legalább 40 esztendeje, hogy nem fejlesztették a technológiát, a legtöbb szénkitermelő egység be van zárva. Ide jut bármely ország, ha ilyen közepes tudású és tehetségű emberek vezetik!