Felhívás!

Az állampolgárok ingyenes koronavírus-tesztelését javasolja egy PSD-s törvényhozó

Az állampolgárok ingyenes koronavírus-tesztelését javasolja egy PSD-s törvényhozó Románia

Az állampolgárok ingyenes koronavírus-teszteléséről szóló törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe egy szociáldemokrata párti (PSD) képviselő.

Sorin Bota jogszabályjavaslata szerint azoknak a tesztelése élvezne elsőbbséget, akik fertőzésgyanúsnak minősülnek, akiknek olyan térségekbe kell utazniuk, ahol kérik a teszteredményt, illetve akiknél jelentkeznek a COVID-19 tünetei.

A kezdeményező az egészségvédelemhez való jogot szavatoló alkotmányi cikkellyel támasztja alá a törvény szükségességét. Bota közleményében azt írja, nagyon költséges elvégezni a koronavírus-tesztet, és mivel a gazdasági válság miatt megcsappant az emberek jövedelme, minden lej számít, az államnak pedig kötelessége támogatni polgárait.

“A tesztenkénti 200-300 lejes ár indokolatlanul magas, és sérti az egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférés jogát, sőt a szabad mozgáshoz való jogot is, amelyeket az alkotmány szavatol. A tesztek elvégzéséhez szükséges pénz hiánya miatt ugyanis az emberek nem tudnak elmenni dolgozni” – magyarázza a PSD-s képviselő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.