Felhívás!

Az alkotmánybíróság május 20-ára halasztotta a döntést a háromtagú bírói tanácsokról

Az alkotmánybíróság május 20-ára halasztotta a döntést a háromtagú bírói tanácsokról Románia

Az alkotmánybíróság pénteken május 20-ára halasztotta a döntéshozatalt a képviselőház alelnökének beadványáról, amelyben Florin Iordache a parlament és a legfelsőbb bíróság közti alkotmányos konfliktus megállapítását kérte a korrupciós ügyeket tárgyaló háromtagú bírói tanácsok kapcsán, nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek a taláros testülethez közeli források.

A taláros testület április 10-én kezdte el a beadvány tárgyalását, lehetőséget adva az érintett feleknek álláspontjuk ismertetésére.

Florin Iordache alsóházi elnök azt mondta, a legfelsőbb bíróság nem tett eleget a 2000/78-as törvény előírásainak, amelyek szerint a korrupciós perek tárgyalására speciális háromtagú bírói tanácsokat kellett volna létrehoznia.

A legfelsőbb bíróság elnöke, Cristina Tarcea felszólalásában kifejtette, Florin Iordache megszegte az alkotmánybíróság egy korábbi határozatát, amikor benyújtotta a beadványt, mivel a taláros testület egyik döntése értelmében az alkotmány által előírt hatáskör nem átruházható. Hozzátette, az elmúlt 15 évben a korrupciós bűntettekre vonatkozó törvény hatálya alá eső mintegy 170 perben hozott döntést a legfelsőbb bíróság.

A képviselőház március 25-én emelt panaszt az alkotmánybíróságon, a parlament és a legfelsőbb bíróság közti alkotmányos konfliktus megállapítását kérve a korrupciós ügyeket tárgyaló bírói tanácsok kapcsán. Az alsóház beadványát akkor Florin Iordache alsóházi alelnök írta alá, mivel Liviu Dragnea házelnök egészségügyi problémákra hivatkozva abban a periódusban néhány napra rá ruházta át házelnöki teendőit.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.