Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Áramszolgáltatók nevében küldenek csaló üzeneteket

Áramszolgáltatók nevében küldenek csaló üzeneteket Románia

A kiberbűnözők is kihasználják az energiaválságot. Több száz romániai kapott olyan szöveges üzenetet, amelyekben arról értesítették, hogy kiállították a villanyszámlájukat, és egy bizonyos dátumon kikapcsolják az áramot, ha nem törlesztik a tartozásukat a mellékelt internetes linken keresztül. A hatóságok arra figyelmeztetik az embereket, hogy ne nyissák meg az üzenetben szereplő hivatkozást és ne adják meg személyes adataikat.

“Az áram kikapcsolásának tervezett időpontja 2022.09.10.! Kérjük, fizesse ki a tartozását” – áll a csaló üzenetben. Annak érdekében, hogy ne maradjanak áram nélkül, meg kellene nyitni az üzenetben mellékelt webcímet.

Ramona Dabija, a román rendőrség képviselője elmondta, azok, akik beléptek az említett weboldalra és megadták pénzügyi adataikat, forduljanak sürgősen bankjukhoz és kérkék a számlájukon történő tranzikciók ellenőrzését, valamint tegyenek feljelentést a legközelebbi rendőrségen.

Azoknak, akik az áramszolgáltatóktól kapnak számlát, azt is tudniuk kell, hogy mind az e-mailben, mind az sms-ben szerepel az ügyfélkód és a pontos kintlévőség, és a legtöbb áramszolgáltató nem küld linket a befizetéshez.

Fontos tudni, hogy a valódi áramszolgáltatók által kiküldött e-mailekben és sms-ekben is szerepel az ügyfélkód, illetve a pontos kintlévőség, a legtöbb vállalat pedig nem küld linket a befizetés megkezdéséhez.

Furnizorii ale căror nume au fost folosite în sms-urile înselătoare au transmis propriile avertizări. CEZ Vânzare spune că oamenii trebuie să verifice ca mesajele să vină de la adrese de mail sau prin SMS-uri care conțin numele companiei. La rândul său, Transelectrica anunță că este operatorul național al rețelei electrice, nu furnizor, și că nu emite facturi.

A csalásra már az üzenetekben hivatkozott szolgáltatók is felhívták a figyelmet, arra kérve a fogyasztókat, hogy csak a hivatalos úton érkezett üzeneteket vegyék figyelembe.

(forrás: digi24.ro, fotó: Barabás Ákos)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.