Felhívás!

Áramszámla-támogatást kapnak az átlagos jövedelmű és átlagos fogyasztású háztartások

Áramszámla-támogatást kapnak az átlagos jövedelmű és átlagos fogyasztású háztartások Románia

A kormány november elsejétől áramszámla-támogatást nyújt az átlagos jövedelmű és átlagos fogyasztású háztartásoknak – jelentette ki kedden Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

A tárcavezető az energiaárakkal kapcsolatos megbeszélésen vett részt Florin Cîţu kormányfővel, Raluca Turcan munkaügyi miniszterrel, illetve az országos energiaár-szabályozó hatóság (ANRE), a Transelectrica, az OPCOM villamosenergia-tőzsde, a Versenytanács és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) képviselőivel a kormánypalotában.

A miniszter elmondta, hogy a sérülékeny fogyasztók mellett az átlagos jövedelmű fogyasztók áramszámláit is támogatni fogja a kormány ezen a télen, vagyis november elsejétől március 31-ig.

Virgil Popescu adatai szerint jelenleg Romániában 4,5 millió háztartás évente kevesebb mint 1000 kWh villamos energiát fogyaszt, ez több mint tízmillió fogyasztót jelent.

A miniszter hangsúlyozta, az áramszámla-támogatást akkor is bevezetik, ha a parlament nem szavazza meg hasznos időben a sérülékeny fogyasztókról szóló törvényt.

Közölte, hogy jelenleg vizsgálják az intézkedésnek a költségvetésre gyakorolt hatását. Az azonban már bizonyos, hogy a támogatásokat a gázár liberalizálása nyomán kivetett pótlólagos adókból fogják finanszírozni. Az ezekből származó bevétel idén kétszerese a tavalyinak – magyarázta Virgil Popescu.

A miniszter időt kért annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy a gyakorlatban miként történik majd az áramszámla-támogatás. Ezt azzal indokolta, hogy előbb meg kell vizsgálni, hány fogyasztót érint az intézkedés.

Virgil Popescu közölte azt is, hogy a fogyasztók ezen a télen is kapnak fűtéstámogatást.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 1., 14:09
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Igy mukodik a Roman kormany szerint a “liberalizalas”: SZEMTELENUL MAGDRAGITJUK AZ ENERGIA HORDOZOKAT (GAZ, VILLANY, FA), JOL MEGADOZZUK A SZOLGALTATO CEGEKET, A BEVETELBOL EGY KEVESSET VISSZAADUNK PAR EMBERNEK “NAGYLELKU” TAMOGATAS NEVEN, A TOBBIT PEDIG ELOSSZUK A KORMANYHOZ KOZELI POLITIKUSOK KOZOTT. UGYES-TRUKKOS KIZSAKMANYOLAS!