Felhívás!

Arafat: tőlünk függ, mennyire lesz súlyos a COVID-19-járvány második hulláma

Arafat: tőlünk függ, mennyire lesz súlyos a COVID-19-járvány második hulláma Románia

A COVID-19-járvány második hullámának súlyossága az embereknek a korlátozó intézkedésekkel szembeni reakciójától függ – jelentette ki pénteken Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.

“Úgy véljük, hogy a második hullám a tél folyamán áll be az északi féltekén. Tőlünk függ, hogy ez a második hullám mennyire lesz súlyos. Ha sikerül megállítanunk az esetszámok növekedését, megtartani a jelenlegi szinten, majd lassan csökkenteni a napi új esetek számát, ellenőrzés alatt tudjuk tartani a helyzetet, amint azt az első hullám idején is megtettük” – fejtette ki Arafat.

Hozzátette, hogy ha a szabályokat nem tartjuk be, és nyomás hatására a hatóságok nem hoznak meg bizonyos korlátozó intézkedéseket, akkor “lehetséges, hogy a harc sokkal nehezebb és hosszabb lesz”.

“Minden attól függ, hogy hogyan dolgozunk mindannyian össze” – szögezte le a DSU vezetője.

“A koronavírust nem lehet megállítani, az egyetlen megoldás a járvány ellenőrzés alatt tartására a megelőző intézkedések betartása. (…) De még a megelőzés sem nyújt 100%-os védelmet” – hangsúlyozta.

Az intenzív terápiára szoruló esetek számának emelkedésével még nehezebb lesz a helyzet – tette hozzá.

Megemlítette ugyanakkor, hogy más országokhoz viszonyítva Romániában sokkal nagyobb számú koronavírustesztet végeznek naponta.

Arafat szerint van esély arra, hogy gyorsteszteket szerezzenek be, amelyek eredményének a feldolgozása kevesebb ideig tart, és ez segítséget jelentene jelen körülmények között.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások