Felhívás!

Arafat: közeledik a pillanat, amikor már nem lesz szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására

Arafat: közeledik a pillanat, amikor már nem lesz szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására Románia

Több szempontot figyelembe vevő elemzés alapján döntöttek a hatóságok a veszélyhelyzet meghosszabbításáról – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi államtitkár szerint az egyik szempont az volt, hogy a veszélyhelyzet jogalapot ad a hatóságok dolgát megkönnyítő intézkedésekre, például egészségügyi személyzet áthelyezésére. Ám ha a járványhelyzet javul, és ilyen intézkedésekre már nem lesz szükség, akkor a veszélyhelyzetet sem hosszabbítják meg – magyarázta. Hozzátette: erről a kormány dönt majd az országos vészhelyzeti bizottság javaslatára.

Raed Arafat hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet egy ideiglenes állapot. “Senki nem akarja, hogy akár egy nappal is tovább tartson a kelleténél. De közeledik az a pillanat, amikor már nem lesz erre szükség. Hogy melyik lesz az a pillanat, arról a későbbiekben születik döntés” – nyilatkozta az államtitkár. 

Gheorghiţă: meghaladta az 50 százalékot a felnőtt lakosság átoltottsága

Románia felnőtt lakosságának átoltottsága elérte az 50,43 százalékot – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője.

Valeriu Gheorghiţă beszámolója szerint az oltásra jogosultak (5 év felettiek) átoltottsága 45 százalék, a teljes lakosságé pedig 42 százalék körüli.

A katonaorvos elmondta, hogy február 2-áig az 5-11 éves korosztályból 5358-an kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját a gyerekek számára kijelölt 337 oltópont valamelyikében. Közölte azt is, hogy ebben a korosztályban mintegy 1,2 millióan jogosultak az oltásra. 

Baciu: 4062 háziorvos kötött szerződést koronavírustesztek elvégzésére

Bukarest, február 3./Agerpres/ – Eddig 4062 háziorvos kötött szerződést az egészségbiztosítási pénztárakkal koronavírustesztek elvégzésére, tájékoztatott csütörtöki sajtótájékoztatóján Andrei Baciu.

Az egészségügyi államtitkár srról is beszámolt, hogy a megyei egészségügyi igazgatóságok szétosztották már az országba kedden megérkezett 50.000 dózis Molnupiravir koronavírus elleni gyógyszert az állapotfelmérő járóbeteg-központoknak.

“Ez a kezelés az enyhe vagy közepesen súlyos formákban szenvedő betegeknek javallott, akik a betegség korai szakaszában jelentkeznek orvosnál. A gyógyszert a járóbeteg-központokban írják fel szükség esetén a pácienseknek” – magyarázta az államtitkár.

Megemlítette még, hogy a Covid-osztályok telítettsége országos szinten az egy héttel ezelőtt jegyzett 34,05 százalékról 45,19 százalékra nőtt, ugyanakkor nagy eltérések vannak a megyék között: a legalacsonyabb arány 17,52 százalékos, a legmagasabb pedig 67,73 százalékos.

Mivel egyik megyében sem érte el ez az arány a 75 százalékos küszöböt, az oktatási intézményeknek nem kell áttérniük online oktatásra – mutatott rá Baciu. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.